bokrecensioner boktips

Hanteringen av odöda

Författare: John Ajvide Lindqvist
Genre: Science-Fiction
Ämnesord: spänning
ISBN: 9789170378546


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Stockholm en dag i mitten av augusti: Det är onaturligt varmt fast det är sent på kvällen och överallt klagar människor på huvudvärk. Det känns som om ett elektriskt fält lagt sig över stan. Ett omvänt strömavbrott. Inga lampor kan släckas, inga maskiner stängas av. Paniken ligger i luften. Så plötsligt är allt över. Ingenting har hänt ...

Den pensionerade journalisten Gustav Mahler är trött på livet. Allt har gått fel och allra värst är att hans älskade barnbarn Elias nyligen dött i en olyckshändelse. Nu får Mahler plötsligt ett samtal från en gammal kontakt på Danderyds sjukhus som påstår att de döda vaknar. Det måste vara ett skämt. Ändå tar han sig dit för att undersöka saken. Han möts av en lika ofattbar som skrämmande syn. Läkare på sjukhuset bekräftar: massor av människor som avlidit under den senaste tiden tycks ha vaknat till liv. Mahler slås av en tanke. Elias. Men han är ju begravd. Mahler vet ändå att han måste åka till kyrkogården.

John Ajvide Lindqvist, författaren till succéromanen Låt den rätte komma in (2004), återkommer nu med en oerhört suggestiv roman om hur Stockholm drabbas av en ofattbar händelse som ingen, vare sig myndigheter eller privatpersoner, vet hur de ska hantera.

Hanteringen av odöda är en skräckroman av klassiskt snitt, men också en mycket gripande berättelse om kärlek som trotsar själva döden.
Medelbetyg: 3,77 (53 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Hanteringen av odöda :
2005-08-14 20:53
Mycket spännande och periodvis även riktigt obehaglig bok som i varje fall inte lämnar mig oberörd. Realismen blir förstärkt av att boken utspelar sig i en relativt känd miljö. Kort sagt kul med en svensk skräckförfattare.
Betyg 4
2005-10-09 16:17
En fängslande och väldigt bra skräckroman. Den är ruggig och obehaglig, men samtidigt vemodig och gripande. Detta gör att boken får ett större djup och jag lider verkligen med huvudpersonerna. Emellanåt får man läsa tidningsurklipp som rapporterar om hur myndigheterna hanterar alla odöda som vaknat. Det tycker jag ger ytterligare dimensioner till boken och får den att kännas som en alternativ verklighet.
Betyg 4
2005-10-30 15:27
Boken var en av dom bästa rysare jag har läst. Man kunde inte slita sig från boken. Det är kul att det finns författare på svenska som kan
skriva rysare.Det finns för lite bra svenska författare.
Jag mådde illa när jag läste vissa stycken. Jag har alldrig blivit påverkad
på det sättet.
Betyg 5
2005-11-18 10:06
Hanteringen av odöda måste vara den bästa skräckroman som jag någonsin har läst.
John Ajvide Lindqvist beskriver händelser, platser och personer på ett sätt som fick nackhåren att resa sig, det känns så verkligt.
Så verkligt attjag hade svårt att bli av med de obehagliga och delvis skrämande bilderna som boken framanade...
En mycket fängslande berättelse helt enkelt.
Jag rekomenderar den varmt även för personer som jag, som inte brukar tycka att skräckromaner känns verkliga eller bra.
Läs den!
Betyg 5
2005-12-20 19:53
Det här visade sig vara en sådan bok som är omöjlig att lägga ifrån sig när man väl har börjat att läsa den. Jag har aldrig läst klart en bok så snabbt som jag läst klart denna.
"Hanteringen av odöda" är fängslande, skrämmande och sorglig. Handlingen drar genast med en och man vill läsa mer och mer.
I boken får man följa flera olika personer som på lika eller olika sätt drabbas av händelserna i Stockholm. Det är som om det vore flera olika berättelser i en bok, som ändå hänger ihop. Inslagen med tidningsartiklar och nyheter från radio och tv gör att händelserna känns verkliga och att allt utspelas i Stockholm drar också sitt strå till stacken då man känner igen alla platser.
Det gör boken ännu intressantare.
"Hanteringen av odöda" är en bok jag verkligen rekomenderar!
Betyg 4
2006-02-07 20:23
En bok som det står skräckroman på är inte en bok som jag kastar mig över i första taget. Men när den sextonårige sonen säger att den här måste du läsa är det en faderlig plikt att inte säga nej. Och det här är ju inte riktigt vad man kanske tänker sig som en skräckroman, dvs knivbeväpnade galningar som besinningslöst hugger sina vapen i halvnakna tonårsflickor. Nej, det här är någonting helt annat. Något som känns nytt och fräscht.

Här befinner vi oss nämligen i vår vanliga trygga stockholmsmiljö, människorna är av den sort vi möter varje dag, men det som händer är ändå något helt annat. Och det är just den här kontrasten mellan det vardagliga välbekanta och det ohyggliga, skrämmande som gör den så intressant. Skulle boken ha utspelat sig i Los Angeles eller New York så vore det bara ännu en underhållningsprodukt från det stora landet i väster där allt kan hända. En Stephen King-kopia kanske.

John Ajvide Lindqvist skriver bra, och lyckas göra sina personer trovärdiga och intressanta trots att de utsätts för händelser långt ifrån det trovärdiga. Men visst blir det kanske lite väl mycket äckelfrossande emellanåt, något som må vara hänt i en bok, men, hemska tanke, en vacker dag hamnar detta manus i händerna på en filmregissör. Den filmen vill jag inte se. Men boken tyckte jag om.
Betyg 4
2006-02-18 15:01
i vårt välfärdssamhälle finns ingen plats för döden. Vi gömmer undan de nyligen avlidna på isolerade bårhus och undviker att prata med de sörjande. Livet går på som det alltid gjort. Men en högsommar dag i Stockholm brister hela illusionen när de döda långsamt vaknar till liv. Skräcknätterna när de anhöriga återvänder till sina forna hem tar sin början. Men de odöda är inga köttätande zombies som i Romanos filmer, de är kroppsliga skal som längtar hem till sina vanliga liv....

Att ta vår rädsla inför döden och konfrontera den med en helt absurd situation där våra anhöriga vaknar till liv och försöker ta sig hem, det är en snubblande genial idé! Att Lindqvist därtill inte faller i fällan att låta de döda bli till vandrande monster utan ett slags tomt mellanting mellan människa och död, är ännu bättre. Huvudpersonerna är en pensionerad journalist vars sonson nyligen dött, två kvinnor som enligt samhällets definition är "hysteriska", "depressiva" men klarar av att hantera övergången till en annan verklighet än vår, på ett klarare sätt, samt en man som nyligen förlorat sin hustru i en bilolycka.

Fokuset ligger hela tiden på sorgen efter de döda och funderingar över vad som ÄR människa, är själ och kropp separerade från varandra. Vad händer rent tekniskt om människor som är döda börjar leva igen. Det finns massvis med aspekter i denna roman som är nytänkande och spännande. Första boken av författaren tyckte jag var för tydligt inspirerad av Stephen King, men denna roman är originell och framför allt stilen att skriva känns avlägset Kings "mtvmosartexterstankar". Jag tycker denna bok är ett bra exempel på när en svensk författare vågar göra något nytt. Av den orsaken är betyget 4 självklart. Ibland är storyn en aning platt vilket gör att jag inte kan ge den högre betyg. Men av författaren har vi storverk att vänta....
Betyg 4
2006-02-22 11:16
Författaren skriver så otroligt bra och medryckande. Det är svårt att lägga boken ifrån sig. Igenkänningsfaktorn är stor och huvudpersonerna kan jag mycket väl se framför mig.

Jag är däremot ganska tveksam till handlingen. Det känns som helt orealistiskt att de döda skulle kunna vakna upp och "leva om igen", samtidigt som författaren ändå beskriver detta på ett någorlunda realistiskt sätt. Varför inte, ungefär? Men jag är ju inget fan till det övernaturliga och det hokus-pokus-lika, och därför blir det lite trist att läsa om just sådant. Jag blir varken rädd eller äcklad.

Beskrivning av människor, omgivningar, tankar och känslor; mycket bra!
Handlingen; mindre bra.
Betyg 3
2006-03-09 10:31
En mycket bra och ibland lite skum bok men mycket läsvärd. Kul med en svensk rysare.
Betyg 4
2006-03-30 02:56
Suggestiv & spännande till max & helt enastående skriven. John Ajvide Lindqvists språk fascinerar mig starkt. I hans första bok (Låt den rätte komma in) fångade han mig i sitt mästerliga skräck-garn. & nu är jag totalt fast! Kan drista mig till att säga att han är min manliga favorit-författare, lätt! Väntar & längtar ihjäl mig efter nästa bok!!
ÅH!!! När När När kommer den?
Betyg 5
2006-05-14 12:29
För mig känns ”Hanteringen av odöda” som en bättre bok än debuten. Språket är vassare, personerna mindre klichéartade och tempot är betydligt mer uppskruvat. Även om man mer än tydligt märker vem som ligger bakom inspirationen.
Betyg 4
2006-06-02 14:17
Visst är den bra, men den saknar personporträtt som känns trovärdiga och ingående. Läs hellre Lukjanenkos Nattens Väktare.
Betyg 3
2006-08-06 14:50
Hans första bok "Låt den rätte komma in" är en bättre bok. Den här boken tycker jag inte är lika spännande och intressant.

En svag trea.
Betyg 3
2006-09-07 22:19
Eva Lena:
Du skall läsa "Låt den rätte komma in" av Ajvide Lindquist.

Puss MMMats
Betyg 3
2006-09-28 08:48
förutom de existensiella frågorna och skräcken så har den lite samhamhällskritik i sig...
Betyg 4
2006-11-08 23:41
Hanteringen av odöda är en angelägen bok.Egentligen kunde jag aldrig se den som en skräckroman.Skräckpartierna blev aldrig riktigt otäcka(snarare lite förvirrade och överdrivna,som i en dålig zombiefilm men det är inget som gör boken i sig dålig),mest för att scenariot är så osannolikt,än mer osannolikt känns det på sätt och vis eftersom det handlar om modern Stockholmsmiljö och inte någon liten förfallen stad i amerikanska södern.

Det som istället mest berör är det oerhört sorgliga i vanligtvis rationella människor som vill tro att deras anhöriga kanske kan återuppstå från de döda,att man vet att det inte kan sluta lyckligt.Att man vet att de döda inte kommer uppstå,åtminstone inte till vad de en gång var.

Historien utspelar sig under några få dagar i augusti 2002,närheten i tid gör att många säkert minns ungefär vad de gjorde då,aktuella händelser och vardagliga platser nämns i texten vilket förstås gör närvarokänslan större.
En onaturlig,elektriskt laddad värme ligger som en filt över Stockholm,människor plågas av svår huvudvärk,råttor slåss på gatorna,hundar ylar och skäller utan någon egentlig anledning.En allmän känsla av domedag råder.
Stå-uppkomikern David Zetterberg,den gamle journalisten Gustav Mahler,hans dotter Anna och änkan Elvy är alla människor som nyss mist sina närmaste.
Gustav får ett samtal från en bekant på Danderyds sjukhus,det sägs att döda som avlidit inom de senaste månaderna vaknar till något slags liv igen på kyrkogårdar och bårhus.Men de är kusligt annorlunda.En maktlöshet och panik sprider sig,vad ska man härbärgera de döda,är de farliga,smittar de...

David,Gustav och Anna försöker i desperat hopp och saknad få sina döda tillbaka till livet igen.Den troende Elvy är mer skeptisk och tror snarare att yttersta domen är nära,sin döde make vill hon egentligen inte ha tillbaks efter de sista år hon skötte honom.Hennes mål blir snarare att rädda de levande från hotet som hon tror närmar sig.

Jag kan inte ge boken en femma,den är för spretig för det.Vissa partier är oerhört berörande,andra blir mest splatterhorror(och nej,jag tror inte en filmatisering skulle bli lyckad)som känns onödig i en bok som egentligen är något annat än en skräckroman.Hanteringen av odöda är däremot en lyckad filosofisk roman om saknad,sorg,accepterande,livsåskådning och död.Personbeskrivningarna är ibland lite platta,förenklade och schablonartade.Det är inte jättestörande,men det finns där.

Flora,Elvys självdestruktiva,rakbladsskärande,Marilyn Mansondyrkande dotterdotter är förmodligen författarens favorit-hon framställs sympatiskt som den filosofiska rebellen som inser det ingen annan inser.Att de döda inte kan återuppstå,utan att man måste låta dem lämna de skal som deras kroppar blivit.Just det blir lite störande,att hon är så övernaturligt klartänkt i en extrem situation,som hon vore en utvald och just för att hon är "utvald" måste få en slags utanförskapsstatus.Hon är en missförstådd antihjältinna som ges alla deathmetal/gothattribut författaren kan komma på(svarta naglar,ärrade armar,färgat hår,Marilyn Manson),vilket tillsist blir väldigt överdrivet.

Men det gör inte så mycket egentligen.Den har många andra kvaliteer som gör skräckaspekten och bristerna i karaktärsbeskrivningen rätt oviktiga.
Betyg 4
2006-11-14 13:58
Inget för lättkräkade. Jag är inte nån skräckfantast och flera gånger funderade jag på att lägga undan boken och sluta läsa. Dock är det bra med en bok som vågar skriva om Döden. Svår att sätta betyg på, som litteratur blir det 2a, men som samhällskritik en 3a.
Betyg 2
2007-02-04 20:48
Augusti 2002. Ett elektriskt spänningsfält sveper som en filt över Stockholm. Samtliga strömberoende apparater gör uppror. Huvudstadens invånare drabbas av sprängande huvudvärk. Men så är det över, allt återgår till den normala. Nej, inte riktigt. Samtliga som dött under de senaste två månaderna vaknar till liv på nytt. Staden fylls av zombies. Och de vill inget annat än att komma hem.

En nagelbitande berättelse som får nackhåren att resa på sig. Spännande och bitvis obehaglig, präglad av sorg och zombies.
Betyg 4
2007-04-04 07:21
Det är en stekande het sommardag i Stockholm. Lufttrycket är enormt och folk svettas och har sprängande huvudvärk. Plötsligt vaknar liken på bårhuset. På kyrkogårdarna krafsar liken på kistlocken och försöker komma ut.

Inledningen är bra. Man känner hur hettan trycker och stämningen piskas upp. Det är lite Stephen King över det hela. Men sen försvinner all likhet med stormästaren. Resten av boken känns helt meningslös och jag förstod inte riktigt meningen med den. Man fick ingen förklaring till det som sker och jag tyckte inte ens att boken var skrämmande, spännande eller otäck. Bara lite osmaklig.
Betyg 2
2007-04-23 20:00
nästan lika bra som den rätte men kanske blir det för mångatrådar. myckat bra bok iallafall. kul med infrastrukturens fall ur ett konsensusperspektiv.
Betyg 4
2007-06-16 17:12
Spännande utan att bli läskig. Man kan inte lägga ifrån sig boken, men upplösningen kommer på något vis "för sent". Slutet blev för intensivt för den annars lite sugande spänningen (fattar ni vad jag menar??)
En solklar trea.
Betyg 3
2007-08-11 11:34
En riktigt bra skräckroman om ett gammalt ämne med ny touch. Äckligt bra närgångna beskrivningar. För den som vill frossa i skräckgenren. Bättre än "Låt den rätte komma in".
Betyg 4
2007-09-10 22:18
Tycker att "Låt den rätte komma in" är mer spännande och något mer underhållande. "Hanteringen av odöda" är däremot lika välskriven och tar upp ett intressant perspektiv på döden.
Betyg 4
2007-11-15 22:43
denna var BRA! Men även denna hamnar under romaner för inte ens denna ser jag som en skräckis, det är en spänningsroman, men inte mer.
Här har han lyckats bättre att trollbinda mig, jag ville hela tiden veta vad som hände på nästa sida, ville ha mer. Denna bok var inte lika rörig som Låt den rätte komma in, där hoppade han för mycket så spänningen kom liksom av sig. Här gör han hoppen bättre.
När man läser denna bok får man lite Koontz/King känsla, för här dyker frågan "Kan detta hända på riktigt?" upp, det gjorde den inte i "Den rätte".
När jag läste denna märktes det tydligt att "Den rätte" var en debutroman, här har han skrivit på ett bättre sätt, ett sätt som fängslar mig mer än i "Den rätte".
Ni som läst "Den rätte" läs denna också, den är bättre än "Den rätte".
Betyg 3
2007-12-01 23:04
Jo, den går väl hem. Snabb och bra start, men dock en tråkig mitten och lite halvknäppt slut. Jag tyckte inte att det var så mycket skräck, och den lilla skräck det fanns kändes... konstgjord på något sätt.
Betyg 2
2008-10-14 18:12
En fantastisk inledning, kanske första tredjedelen. Det verkligen känns hur jobbigt det är i Stockholm under den där natten när de döda reser sig... Men sen tar det slut, lite. Det tuggar på lite, nästan planlöst. Upplösningen blir mest pliktskyldig.

Men det är bra ändå. Det är skrivet på allvar, och många reaktioner bland de förvånade stockholmarna känns helt trovärdiga.
Men häng med i svängarna mot slutet, annars kan du lätt missa hela poängen. Eller?
Betyg 3
2009-01-14 19:13
Riktigt läskig och otroligt bra. Enfantastisk historia som faktiskt inte bara får en att streckläsa,tända lamporna i skymningen UTAN också tänka på hur samhället fungerar...
Betyg 5
2009-03-10 19:40
John A. Lindqvist är en mycket bra författare och hanteringen av odöda är en bra bok.
Betyg 5
2009-03-13 12:01
Bra bok och han har verkligen tagit reda på mycket fakta dessutom älskar jag att han skriver om saker som finns på på riktigt. Som Tex att aftonbladet är där och hans sons pokemon kort. Vilket gör att läskänslan höjs en hel del. Är ingen zombie fantast men denna bok är svår att lägga ifrån sej när man väl har börjat.
Betyg 4
2009-05-03 00:03
En bok som berör! Lika underbar som Ajvide's andra böcker. Realistisk, nagelbitande, vacker och obehaglig i en perfekt blandning. När boken var slut ville jag inte släppa den ifrån mig...
Betyg 5
2010-01-30 00:44
Tecken i tiden.
Med Hanteringen av odöda (2005) visar John Ajvide Lindqvist (JAL) upp samma subtila fingertoppskänsla som med sin debutroman tillika försäljningssuccé Låt den rätta komma in (från 2004). Genom skicklig omvärldsbevakning hade JAL med debutromanen som ende svenska författare då förutspått den vampyrvåg som skulle skölja in över oss från USA. Med Hanteringen av odöda låg han åter i framkant, och skyddade effektivt sin position som Sveriges ”skräckkung” – att zombien kom att bli nästa hype var nog knappast någon som gjorde författaren överraskad.

OK, vad är nu detta för roman då? Det är sensommar i Stockholm, det är tryckande varmt, ett mystiskt elektriskt värmefält svävar över den kungliga huvudstaden, alla påverkas och mår dåligt, elektriciteten löper amok… och på bårhusen börjar de nyligen avlidna vakna till liv. Tycker ni att det låter det spännande? För det tycker inte jag. På det hela taget tycker jag inte att Hanteringen av odöda är någon bra roman. För det första tycker jag att den feg, den är varken riktigt spännande eller skrämmande, den känns alltför lagom, anpassad efter att kunna säljas till en så stor målgrupp som möjligt. För det andra har jag svårt att ta till mig storyn som sådan. Den spänning som byggs upp under de första avsnitten går förlorad i det ögonblick som de döda faktisk vaknar till liv. Jag hade hellre sett att de inte alls vaknat till liv, ett mer spännande grepp (om inte säljande) hade varit att istället låta energifältet skapa ett rykte om att de döda hade vaknat, fast de inte gjort det. Ett sådant grepp hade gjort berättelsen till en experimentell psykologisk skräckis – som än mer effektivt kunnat utforska vårt förhållningssätt till döden. Nu blev det inte så och det kan jag förstås köpa.

Mycket av berättargreppet känns annars igen från Stephen King samt bokserien ”Mysrysare” som gavs ut på 1980-talet (vilken jag smygläste på mormor och morsfars vind i sommarstugan). Beträffande språket tycker jag att boken är skriven med ett enkelt och rakt sådant; läsningen flyter på i jämn takt och man hakar aldrig upp sig, förvånar sig inte heller, varken av tarvliga eller fördenskull geniala formuleringar. Det är lite som med gurkan i salladen, den fungerar som utfyllnad fast den egentligen är tämligen smakfattig. Samma sak med mitt slutomdöme – det här är inte en bok som jag avråder er från att läsa, inte heller kan jag rekommendera er att göra det.
Betyg 2
2010-04-25 20:55
Härligt fantasifull skräck med intressanta karaktärer. Slutet på boken blev så långt att Ajvide var tvungen att klippa av det, och det märks lite grann. Resten (runt 200 sidor om jag minns rätt) går att läsa i hans novellsamling "Pappersväggar".
Inte lika bra som "Låt den rätte..." men förtjänar ändå en 4:a.
Betyg 4
2010-10-11 22:13
Var det bara såhär? Jag blev något besviken även om jag sträcktläste boken
Betyg 3
2011-03-21 19:13
Udda, spännande, sorglig, läskig och framförallt bra! Ajvide får det osannolika att kännas verkligt och hans karaktärer är verkligen levande.
Betyg 4
2011-09-15 11:23
En ytterst djupsinnig berättelse som filosoferar i själ, om att släppa taget om det man älskar, att överleva sorgen. Skräcken är inte av den traditionella sorten, det blir skrämmande först då karaktärerna lider mentalt. Men också när det blir äckligt. Slutscenerna är väldigt kaotiska och kusliga, som den våldsamma olyckan på ön, döden med sina fiskekrokgestaltade händer, David som tvingas släppa taget. Men boken är mer sorglig än läskig. Den sista scenen med Anna och Elias till exempel. Och den är inte förutsägbar heller, den slutade inte alls som jag tänkt mig.
Betyg 5
2012-03-06 12:54
Tidvis spännande, tidvis tråkig bok. En väldigt märklig berättelse som fyller vardagliga liv och vardagliga ting med skräckfyllda inslag, som tar över situationen mer och mer. Jag tycker att grundstoryn i boken är bra och vissa partier är mycket spännande och komiska, medan andra får berättelsen att falla platt, framför allt längre in i boken och mot slutet. Därför har jag delade meningar om "Hanteringen av odöda". Avslutningen håller inte måttet mot resten av boken, vilket blev en besvikelse, men jag tycker ändå att den har sina moment som gör den värd att läsa i alla fall en del av.
Betyg 3
2014-05-22 15:00
En fachinerande berättelse om döda som vaknar till liv. Det gäller inte alla utan de som dött inom en viss tid tillbaka. Inte bara de i bårhuset vaknar utan även de på kyrkogårdarna. Det finns de som tror på bibeln och de dödas uppståndelse men det handlar om något helt annat. Några öden får följas närmare och det gör att berättelsen känns nära.
En mycket bra roman.
Betyg 4



Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Hanteringen av odöda
Liknande böcker:
Uppdrag Hail Mary
 A. Weir
Code Walkers
 S. Laguna
Use of Weapons
 I. Banks
Stjärndamm
 L. Wilderäng
Stjärnfall
 L. Wilderäng
Consider Phlebas
 I. M. Banks
The Separation
 C. Priest