”Slumpvandring” är en generationsberättelse om tre kvinnor i tre generationer som måste tampas med det förflutna, men även nuet, då det förflutna inte går att undgå, då det är ständigt närvarande, även i nuet.
Kan man fly från sitt förflutna, är frågan som kvarstår när jag stänger boken. Huvudkaraktärerna såväl som bifigurerna uthärdar tragedier som får en att tänka om gällande uttrycket ”vad som inte dödar, härdar”. Vad som inte dödar kan också lämna en för evigt nedbruten utan någon möjlighet att ta sig vidare. Där hoppet om en bättre framtid blir mindre ju trasigare skick ens förflutna har lämnat en i.
Tragedierna i sig återspeglar synen på klass och kön. Det handlar om de som hamnar i botten i hierarkin eftersom de brutit mot såväl förlegade som gällande normer över vad som skapar ens värde: utomäktenskapliga graviditeter, att vara fattig, att vara ett fosterbarn, att vara alkoholiserad, att vara kvinna med sexdrift, etc. Och det kommer inte ut något bra att se sig som värdelös och samtidigt behöva utstå efterdyningarna av det som hänt. Hur finner man då gnistan?
Jag hade länge svårt med boken och tyckte den var platt och klyschig. Men ju mer jag läste om deras livsöden, om all trasighet vi människor bär med oss, om hur vi hela tiden försöker vårt bästa, blev jag till slut gripen.
Jag önskar jag kunde se något ljus i denna mörka bok. En möjlighet till försoning. Men denna försoning verkar enbart komma från demens och död.