”Spelkortsmysteriet” av Jostein Gaarder.
Det här är en lättläst, filosofisk och fantasifull historia. Vi får följa Hans Thomas och hans farsa på en resa, samtidigt som en annan historia löper parallellt med handlingen. En historia som är i dåtid.
Hans Thomas och farsan ger sig ut för att leta reda på mamman till Hans Thomas, hon gav sig ut i världen för åtta år sedan för att finna sig själv. Han minns inte så mycket av sin mamma, för han var bara var fyra år när hon försvann. Nu tycker de båda att det är på tiden att hon kommer hem, eftersom det verkar som om hon gått vilse i modevärlden.
Farsan är en filosofisk man och varje gång han stannar för en rökpaus så har han något han vill utveckla. Hans Thomas är en god lyssnare som tycker att farsan borde få betalt av norska staten som anställd filosof. Han berättar om sin barndom som inte var så lätt, eftersom han var en ”tyskunge”. Han berättar även om de gamla filosoferna, bl.a. om Sokrates som gick omkring på torget i Aten och pratade med folk för att få lära sig någonting. Sokrates var besviken på folk som brukade skryta om hur mycket de visste, när de egentligen inte visste ett endaste dugg. De kunde berätta om dagspriser, men de hade aldrig någonting viktigt att säga om livet. Själv brukade han säga ”att han bara visste en enda sak, att han ingenting visste”. Farsan har en egenhet själv, han samlar på jokrar. På något vis ser han sig själv som en joker.
Platon däremot berättar farsan, ansåg att bilderna inom oss kom från idéernas värld. Där finns själen innan den tar säte i en kropp. Och dit återvänder den när kroppen dukar under för tidens härjningar.
Det dyker upp en mystisk dvärg som ger Hans Thomas ett litet förstoringsglas, han ger även reseinstruktioner som egentligen blir en omväg. I den lilla byn Dorf där de hamnar får Hans Thomas en liten bok som är inbakad i en bulle av en bagare. Nu börjar en intressant läsning för honom där han får användning för förstoringsglaset eftersom skriften är så väldigt, väldigt liten. Bagaren gav order om att bara Hans Thomas får läsa i bullboken, så det måste ske i hemlighet. Det fungerar bra när farsan kör bilen. Boken verkar vara skriven för honom, hans öde verkar vara sammanlänkat med historier som hände för länge sedan. Och överallt dyker den lilla dvärgen fram, men bara så Hans Thomas ser honom. Farsan blir lite irriterad på honom för hans livliga fantasi.
Det här är en spännande och rolig bok. Det är två berättelser som flätas samman, en i nutid och den andra i dåtid. Mycket är fantasi och det fungerar bra. Är det verklighet eller fantasier?
Mycket handlar om hur vi tänker. Ett citat som jag tycker är bra är: ”Om vår hjärna vore så enkel att vi kunde förstå den, då skulle vi vara så dumma att vi ändå inte förstod oss på den”.
Dialogerna mellan far och son är lättsamma och flyter på bra. Samtidigt förstår man att det ligger en undermening i mycket, för boken har ett budskap. Framför allt att vi ska plocka fram barnet i oss och försöka se världen med nya ögon varje dag. Det kanske inte alltid är så lätt, men bara att vi försöker är en bit på vägen. Ett citat ur boken ”Vi traskar omkring i världen utan att förvåna oss över det vi ser, för att världen blir en vana.”
Den här boken sätter inga djupa spår, men den är trevlig och rolig och sätter igång tankeverksamheten lite lagom.