Arkeologen Louise Cantor är i Argolis. Utgrävningen närmar sig sitt slut och Louise åker därför till Stockholm för att överraska sin son Henrik. Hon hittar Henrik död i sin lägenhet. Polisen hävdar att han tagit sitt liv, men Louise tvivlar. Tvivlet får henne att söka sanningen, men hennes sons död öppnar också dörrar som är omöjliga att stänga. Snart inser Louise att också hon är i fara....
"Kennedys hjärna" låter oss slippa kommisarie Wallander. Den liknar på så sätt, "Danslärarens återkomst". Men "Kennedys hjärna" är en konspirationsliknande historia som förenar världens stora lögner.
Betoningen ligger på Afrika, aids och läkemedel. Det här är absolut en av Mankells bästa berättelser. Den är en bra kombination av spänning, samhällskritik och psykologi.
Men jag kan inte undgå att bli en smula trött på konspirationsteorierna. Det känns som vi bombarderats med sådana sedan WTC attacken, Michael Moores böcker, samt Da Vinci koden. Jag tycker det är tröttsamt!
En annan ytterlighet jag stör mig mycket på är Mankells anspråk på att vara Afrikas stora talesman. Hur man än vänder och vrider på det - är Mankell en vit man som försöker beskriva en verklighet som inte är hans. I denna bok kommer Afrikas svarta öde i skymundan för en populistisk deckarhistoria som påminner, inte så lite, om deckarhistorierna från Ystad. Det känns som om Mankell delvis underminerar det verkliga problemet.
Frågan är vad Mankell egentligen vill med denna bok. Om han skrivit den för att uppmärksamma sin läsarkrets om aids och utnyttjandet av den afrikanska kontinenten tycker jag att han slår an fel sträng när han skriver en konspirationshistoria. För jag känner aldrig att boken manar till förändring. Snarare betonar boken hur karaktärerna i boken vill förändra orättvisorna. Det finns dock inget rum för läsaren att börja fundera hur hon/han kan hjälpa till. Det hade varit bra om författaren hade undersökt de läkemedelsföretag som faktiskt finns idag och kanske rekommenderat ett ställe att skicka in pengar till. Som det är nu är aidshistorien en bieffekt till deckaren.
Men okej - om Mankell nu bara hade anspråk att skriva en bra deckare så har han lyckats i övermått. "Kennedys hjärna" är en av de absolut bästa böcker författaren skrivit. Därför ger jag den en trea trots kritiken.