Beskrivning:
Norden bevarade länge sin hemlighet. Antikens greker kallade den oåtkomliga, extrema norden för Thule. De arktiska områdena var de sista på jorden som människan undersökte och kartlade.
Ultima Thule omfattar 2500 års historia om arktiska polarfärder från Pytheas till Peary - från antikens dagar via vikingarna och de stora expeditionerna fram till erövrandet av Nordpolen.
De stora upptäcktsresandes - Cook, Nordenskiöld och Amundsen - färder berättar om det mod som krävdes för att tränga in på områden dit ingen tidigare hade nått. För att klara Nansens och Pearys nästintill omöjliga prestationer räckte inte enbart mod och uthållighet. I de extrema förhållandena rådande i de arktiska områdena överlevde endast de expeditioner som allierade sig med naturen och tog lärdom av originalbefolkningen, de människor som levt i området länge innan européernas ankomst.
Ultima Thule berättar också om kartografins och navigationens spännande historia, och om hur norden gradvis togs med på kartorna och blev en del av européernas världsbild. I boken granskas för första gången på ett brett plan polarfärder som företagits både från öst och väst - delvis även med hjälp av tidigare opublicerade kartor och originalteckningar. Ultima Thule bokens unika bildmaterial har samlats ihop från ett stort antal europeiska museer, privata samlingar och arkiv.
Om författarna:
Ekonomie doktor Matti Lainema har innehaft olika ledningspositioner och arbetat som strategikonsult och partner på SAMI, som han även varit med att grunda. Idag sitter han i ett flertal företags styrelser som medlem eller ordförande. Han har skrivit om Alaska, marknadsföring, konglomerat, ledarskap, företagets styrelse strategiska roll och strategiskt ledarskap. Lainema har rest i de arktiska områdena och är en samlare av litteratur som anknyter till polarfärder.
Ekonomie magister Juha Nurminen verkar som familjeföretagare i tjänsteföretaget John Nurminen, vars styrelses ordförande han är. Han är också styrelseordförande i John Nurminen Stiftelsen, som han grundat. Han har publicerat ett antal verk för Stiftelsen samt ordnat utställningar i anknytning till dessa. Han har deltagit i skrivandet av bl.a. Meritie, Nordost passagen och Mare Balticum. Juha Nurminen är intresserad av kartografins och navigationens historia samt undervattensfotografering.
Den 17 maj öppnar en utställning om Ultima Thule på sjöhistoriska museet i Stockholm.