Journalisten och författaren Gösta Hultén har varit engegerad i "Guantánamosvensken" - Medhi Ghezali - länge, och hör till den grupp som med påtryckningar på den svenska regeringen kanske gjort mest för att få honom frisläppt. Sedan frisläppandet i juli 2004 har Hultén samtalat med den medieskygge Ghezali, och dessa samtal har resulterat i boken "Fånge på Guantánamo".
Mellan berättelserna om fysisk och psykisk tortyr från fånglägret på Kuba lägger författaren in egna reflektioner och slutsatser som försöker sätta in fenomenet Guantánamo i ett världspolitiskt och -historiskt perspektiv. USA får sig ett par rejäla kängor, och, får man väl säga, med rätta. Men det är inte bara USA som gör lite som de vill med de mänskliga rättigheterna i 11-septemperkatastrofens kölvatten. Nej, USA:s beteende får följdverkningar över hela världen, inte minst EU:s politik påverkas, och därmed även Sveriges.
Detta är en bok som jag tycker är viktig. Kanske har världen redan fått upp ögonen för missförhållandena i fånglägret på Kuba (och de i Afghanistan och Irak och på andra ställen) drivna av USA. Men det behövs någon som påpekar att detta inte är isolerade händelser, utan snarare en förändring av grunderna i den internationella folkrätten.