"Det mesta är osagt. En bok om språkets uttrycksmöjligheter" är på sina blott 150 glestryckta sidor en av de bästa faktaböcker jag läst. Det är mycket samma ämnen som i Althoffs andra böcker, men mycket bättre. I Svenska Akademins Ordlista finns 120 tusen ord och ändå är långt ifrån alla ord (inte minst sammansatta ord) med, nya ord tillkommer varje dag i svenska språket och många försvinner.
Ett enda pronomen kan flytta tusentals ord, vilken smart uppfinning ett litet pronomen är! Sådana aha-upplevelser får man ständigt av att läsa den här boken.
Den här meningen är rätt kul: "En självplågare är en person som älskar en iskall dusch på morgonen." Men varför är den här meningen ännu roligare?: En självplågare är en person som älskar en iskall dusch på morgonen, därför tar han en varm."
Avsnittsrubrikerna väcker lusten att läsa: Muminpappans krispaket, Ägg som ägg, Andra sätt att gå med keps, Meta med Elton. Och man blir inte besviken! Att en enda mening med 13 ord kan skrivas på 6 miljarder olika sätt (att alla sätten inte är korrekta, gör knappast ord-undret mindre). Man inser hur otroligt sinnrikt språket är och hur exakt det kan användas. Det är nästan så att man kan känna en viss ödmjuket iför språket.
En "måstebok" för alla som skriver, läser och/eller talar!