Sven Lindqvist fortsätter i boken ”Terra Nullius” på den inslagna väg som han anträdde med böckerna ”Ökendykarna” och ”Utrota varenda jävel”. Själva begreppet ”Terra Nullius” betyder ungefär ”ingens land” eller ”land som inte tillhör någon”. Terra Nullius var också den statsfästa princip som nyttjades av de europeiska kolonialmakterna på 1700- och 1800-talet för att rättfärdiga fördrivningarna av ursprungsbefolkningar som sorgligt nog råkade befinna sig på de markområden som de vita erövrarna annekterade. Marken räknades som obebodd därför att det folk som tidigare befolkat den bedömdes vara en lägre stående ras som evolutionen dömt till förintelse.
Temat är alltså här, precis som i ”Ökendykarna” och Utrota varenda jävel”, kolonialismen och den västliga civilisationens självbild och blodiga historia. En historia där fördrivningar och folkmord var legio. De berättartekniska greppet känns även de igen från tidigare böcker såtillvida att Lindqvist också här tar läsaren med på en resa i tid och rum där rena reseskildringar blandas med vittnesredogörelser, historiska fakta och skönlitterära texter. Det som dock skiljer denna bok från exempelvis ”Utrota varenda jävel” är att Lindqvist här endast uppehåller sig i ett land (Australien) och vid en ursprungsbefolkning (aboriginerna).
Som läsare får man följa med Lindqvist som med bil genomkorsar Australiens karga ökenlandskap, genom det "Terra Nullius" som folkrättsligt inte tillhörde någon, men som i själva verket varit aboriginernas hemvist sedan urminnes tider. Under ökenresans gång besöker Lindqvist flera historiska platser där några av historiens förbrytelser (däribland massavrättningar, systematiska våldtäkter, kidnappningar och interneringar) begåtts. De koloniala spåren visar sig leda ända fram till efterkrigstidens regeringar och deras förmåga att se mellan fingrarna vad avser gånga tiders brott. Lindqvist uppehåller sig även vid en argumentation kring begreppet ”kollektiv skuld” - dvs. om dagens generation kan ställas till svars för tidigare generationers förbrytelser? Lindqvist menar (i likhet med mig) att skuldbördan och ansvaret ärvs så länge som de efterkommande generationerna fortsätter att dra nytta av de sedan tidigare begångna brotten. Det var svårt att avhålla sig från att sträckläsa ”Terra Nullius” då Lindqvists precisa redogörelser fortsätte att fängsla mig. Vad jag möjligen kan tycka är synd är att aboriginernas situation i dagens Australien knappast belyses alls. Sedan kan jag också önska att Lindqvist hade bemödat sig om att förnya sin berättarteknik en aning. Men som sagt, varför ändra på ett vinnande koncept?