Oscar Wilde, 1854-1900, brukar betraktas som en engelsk övermänniska med sylvass humor och djup insikt av sällan skådat slag. Dennes aforismer visar tydligt upp just både insikt, men också hur paradoxer är en del av varje princip:
"Det är de mest utseendefixerade människorna som är de minst ytliga".
Åtskilliga böcker är skrivna, enbart fyllda med Wildes romantiska aforismer, och är oerhört tänkvärda.
Wilde gjorde sig huvudsakligen känd som författare till diverse klassiska teaterpjäser, men han stannar kvar som en klassisk gestalt i och med den klassiska litteratur han producerade; såväl lyrik och noveller som korta berättelser och poesi.
Wilde skriver ständigt om den viktorianska dubbelmoralen, och den är på många sätt också dennes mål att såra. Som homosexuell blev han en del av samhällets mörka sida, vilken sedan också vände hans livsverk mot honom i rättssalen som argument för hans "felaktiga moral", dvs. homosexuella läggning (vilket var ett brott på denna tid).
I Dorian Grays Porträtt visar Wilde upp sin gudomliga sida som författare. Denna boken är inte bara en ren njutning att läsa rent språkligt, berättelsen som förtäljs är full av filosofiska tänkvärdheter och moraliska frågeställningar som blivit mer än bara en klassiker. Sedan jag själv läste den för åtskilliga år sedan har jag ofta valt att åter ta den i min hand, enbart för att läsa ett visst parti pga. det utomordentliga språket eller den kvivskarpa dialogen, som på många sätt också kännetecknar Wilde:
"Jag avkyr ditt sätt att tala om ditt äktenskapliga liv, Harry", sade Basil Hallward och gick mot dörren som ledde ut till trädgården. "Jag tror, att du i själva verket är en mycket god äkta man men att du skäms över dina dygder. Du är en egendomlig människa. Du säger aldrig ett moraliskt ord och begår aldrig en omoralisk handling. Din cynism är helt enkelt en pose"
"Naturlighet är en pose och den mest irriterande pose jag vet", utbrast lord Henry skrattande. De bägge unga männen gick tillsammans ut i trädgården och slog sig ned på en lång bambubänk i skuggan av en hög lagerbärsbuske. Solljuset flöt över de blanka bladen".
Ovanstående citat är egentligen det vanliga sättet i vilket boken drivs framåt. En dialog eller en diskussion, med olika perosner som alla representerar olika teorier och moraliska tänk. Tydligt i Wildes karaktärer är också den idealistiska personligheten, där allt är av vikt och inte alls.
Boken bjuder förutom på ett genialt, förträffligt språk, på en moralisk och tänkvärd historia, som har ett djup större än det man kanske först anar. I stort handlar verket just om konstnären Basil Hallward som målar ett porträtt av den unge, vackre mannen Dorian Gray. Men på något bessynerligt sätt, i denna akademiska miljö med intellektuella diskussioner, önskar den moraliskt förfallne Dorian Gray att det vackra porträttet borde åldras istället för honom själv. Och så blir också fallet.
Då Dorian Gray lever sitt lyxliv, drivet av egoistiska tankar och dygder, förändras ständigt porträttet till att bli en hemsk avbild. Tavlan kommer att representera Dorians inre väsen, hans själ om man så vill, vilket gör att han själv börjar förfalla i total depression och ångestfylld lida. Kampen som han för mot sig själv beskrivs på ett underbart sätt.
I mångt och mycket skriver Oscar Wilde en saga för vuxna, tänkande individer. Miljön tillsammans med den sago-stämning som gör sig påmind genom det romantiska språket är inte bara underbar, utan även unik. Min speciella personliga relation till Oscar Wildes litteratur till trots, är detta en bok att läsa och älska. Utan att tveka får boken en femma, detta pga. det förträffliga språk och den insiktsfulla, djupa och underbara berättelsen som på ett lugnt, vänligt sätt brutalt och agressivt skapar ett järngrepp om ens tankar.