Omläsning
En samling människor: en känd skådespelare, en jurist, en lokal politiker och tre journalister. Män och kvinnor i olika åldrar. Alla faller de offer för samma nynazistiska organisation.
Men så till vardagen.
Siv Dahlin är en alldeles vanlig, något småmullig kvinna i fyrtiofemårsåldern. Hon tycker om att läsa tidningarnas bröllopsnotiser. Nyheter på tv knäpper hon som oftast av och föredrar istället stickbeskrivningar och matrecept:
"Jag är flugan på väggen, mönstret i tapeten. Jag är någon man knappast noterar, fast jag själv tycker mig allt för omfångsrik kan jag stå mitt i skeendet utan att någon tar någon särskild notis om mig. När den dåvarande föreståndaren efter ett halvår ännu inte lärt sig mitt namn, kapitulerade jag. Då förstod jag: Flugan på väggen, det är jag det. "Akta tapeten, jag sitter där"..... Också mina jobb har varit osynliga. De har bara synts i antitermer. När det inte blivit städat. När maten inte varit färdig. När bussen inte kommit i tid. Jag är en sådan där, hon, vad hon nu heter?"
Hon har livlig fantasi, tycker om att dagdrömma och är aningen naiv. Men också temperamentsfull. Hon jobbar sedan över tjugo år tillbaka som undersköterska på ett vårdhem i Göteborg, är gift med den politiskt aktiva Jan sedan många år och tillsammans har de den nu utflugna dottern Åsa.
Siv planerar inför Jans födelsedag samtidigt som vardagen pågår. Snart inträffar dock två stora chocker för henne. Hennes älskade moster Ingeborg dör, trots att hon nyligen pratat med henne och hon verkade inte det minsta sjuklig. Och som om det inte räckte så visar det sig att Jan är henne otrogen med en smal, yngre och högutbildad jurist som han träffat via jobbet. Laxen hon inhandlat till Jans födelsedagsfest hamnar likt klister upp över väggarna och strax efteråt lämnar Siv honom. Hon lämnar dessutom aningen brådstörtat sin anställning i Göteborg och återvänder till sina barndomstrakter, en liten avbefolkningsbygd i Dalarna där lugnet och tryggheten finns (tror hon). Hon inbillar sig att man enbart blir nedslagen, våldtagen och mördad i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. Hon tar över Ingeborgs fallfärdiga stuga och efter många om och men lyckas hon få anställning på det lokala garveriet där en gång hennes morfar arbetat. Hon får snart arbetskamrater som hon mer än gärna slänger käft med och så börjar hon umgås med sina närmaste grannar, Marianne och Niels. Livet ser med ens mycket ljust ut för Siv.
Men så händer en hemsk olycka på garveriet nattetid och en ung grabb förolyckas. Polisen och ledningen säger att alltsammans var en fruktansvärd olycka, men Siv med sin livliga fantasi tror annorlunda och börjar evigt pladdrande sin egna lilla efterforskning efter en eventuell mördare. Snart tror hon sig se mördare överallt omkring sig.
Som om det inte räckte så hittar hon en mystisk låda som visar sig inneha ett register på Sveriges alla judar från andra världskriget i Ingeborgs jordkällare. Vad gör den där? Hon förstår ingenting. Vem kan hon egentligen lita på? Kommer Siv klara sig eller kommer hon också falla offer?
När jag läser om den här boken så slår det mig hur rent ofattbart klantig Siv är som amatördetektiv. För att inte tala om vilken enorm sladdertacka hon är.😁 Men det är också en del av hennes stora charm. Hos polisen slänger hon ut sina teorier och när de vill ha något form av bevis, så svarar Siv att hon inte har några bevis, att hon enbart känner på sig ett och annat. Men kan man verkligen lita på sin intuition?
Det här är den första boken om anti-hjältinnan Siv Dahlin. Det är lika mycket en fascinerande arbetarroman som en spännande deckare. Miljö och naturskildringarna är superba och karaktärerna trovärdiga. Här finns också en stor del charm och jag har inte tråkigt för en minut.
Den här kan jag varmt rekommendera- men det kanske inte är någonting för er som föredrar en "vanlig" deckare?
Toppbetyg!