Denna bok är ett djupt psykologiskt porträtt av huvudpersonen Bengt, som genomlider en svår inre kris efter moderns död och faderns därpå, enligt Bengt själv, klandervärda beteende. Man märker att Degerman själv har erfarenhet av det Bengt går igenom, och det han upplever. Vi vet ju att Dagerman själv förlorade sin moder, och vi vet att han i det privata livet sökte ta sitt eget liv vid upprepade tillfällen innan han så lyckades med gas i ett garage vid 31 års ålder. Med det i åtanke blir denna bok kuslig, men också än mer äkta och gripande.
Romanens språk är enkelt, Dagerman leker med ordföljd och meningsbyggnad, vilket på sina ställen skänker en effekt som höjer värdet på det innehåll som förmedlas. Det som jag älskar med Dagermans skrivsätt i denna bok är att han inte sällan tillgriper något slags basalpoetiskt framställningssätt, d.v.s. att han bygger upp enkla meningar i en sorts etapper som på slutet formar en tydlig ståndpunkt.
Vad jag också gillar med denna roman är att författaren stundom bryter in med allmänna reflektioner och sentenser i boken, kommenterar en tanke eller en handling som någon av karaktärerna i boken tillägnar sig. Det skänker ytterligare djupsinne.
Trots allt detta positiva med denna bok, är det ingalunda en topproman, enligt mig. På sina håll är den ganska utdragen och seg, och det mesta händer mot slutet. Jag har inget emot saktfärdiga romaner, tvärtom, det är dem jag finner mest givande, men denna är, som sagt, lite tradig på sina håll. Men för det mesta är den djup och reflekterande ändå. Så det är helt klart en bra roman, men inte förträfflig.
Jag vill egentligen ge 3,5, eller 4 av 6, men det går ju inte. Så det blir en trea.