Babels hus
PC Jersilds bok Babels hus från 1978 är i mångt och mycket fortfarande aktuell i svensk sjukvårdsdebatt. Storsjukhustänket och det mekaniska synsättet på patienten lever fortfarande kvar i sjukvårdens kultur. Några förändringar har dock skett, som små krusningar på ytan, såsom att primärvården och hemsjukvården har fått en större betydelse. Långvårdens sterila och inhumana miljö har också försvunnit och privata alternativ har ploppat fram och skapat ett konkurrenstryck på den offentliga vården. Sjukvården har i någon mån decentraliserats, men fortfarande är det till stor del tjänstemän och läkare som styr verksamheten.
I den första delen är författaren neutral och låter de olika karaktärerna ge uttryck för olika perspektiv på hur vården ska bedrivas. Någon slår vakt om det offentliga systemet, någon är mer inne på att öka den privata sjukvården. De yngre kandidaterna får representera nya idéer på hur sjukvård ska bedrivas och hur patienter ska behandlas, och de står mot de äldre professorerna och läkarna som har en mer trångsynt men samtidigt mer realistisk syn, baserad på lång erfarenhet, på hur sjukvården bör vara organiserad. Boken beskriver även hur sjukvården är uppdelad mellan olika yrkesgrupper och kontakten däremellan är ganska kall. Det beskriver det så kallade stuprörstänket som mer går ut på att betona den egna organisationen och sina egna revir än att uppnå en så god vård och service till den enskilde patienten som möjligt.
I den andra delen av boken förlorar författaren något av sin mer neutrala position när han klart och tydligt beskriver att moderater är känslokalla och centerpartister är amatörer. Hade det varit en karaktär som sagt detta hade jag inte reagerat men nu var det författaren själv via bokens berättare som uttalar sig på det viset. Men förutom just detta snedsteg lyckas författaren vara neutral och avslöjar sällan sina egna vänstervridna ståndpunkter.
Visst är det okey att väva in politiska värderingar i en roman, men jag tycker det är stilistiskt bättre om författaren beskriver moderaten som känslokall och centerpartisten som amatör genom att låta karaktärerna agera därefter. Att skriva ut känslokall och amatör är att skriva läsaren på näsan.
Historien är väl genomarbetad och trots att inte mycket händer är boken spännande. Det är helt klart ett karaktärsdrama och inte en händelsedriven historia. Olika perspektiv möts och på så sätt ger Jersild en intressant bild av hur livet på ett storsjukhus kan te sig.