Detta är en provocerande och samhällskritisk roman med en becksvart syn på människan och där de enda ljuspunkterna i livet är sex och kärlek, tillsammans eller var för sig.
Det handlar om Michel, en ensamstående, apatisk tjänsteman i medelåldern. På en resa till Thailand träffar han Valérie, en erotisk ängel och själsfrände. Klentroget inleder han ett kärleksförhållande och tillsammans får de uppleva en kort tid av lycka innan den oundvikliga katastrofen.
Boken väckte stort uppseende i Frankrike eftersom den inte är det minsta politiskt korrekt utan behandlar så tabubelagda ämnen som sexturism och rasism på ett mycket provocerande sätt.
Och visst, författaren fegar ur lite på slutet, men det beror nog mindre på en eftergift åt den gängse moralen än på en konsekvent svart livssyn som går ut på att "allt går ändå åt helvete."
En annorlunda roman, läs den om ni vågar! Men moraltanter av bägge könen göre sig ej besvär!
Svartsynen är total, det enda som gör livet värt att leva är kärleken, men den finns bara för att tas ifrån oss.
Jag gillar författare som vågar, och det gör Michel H. Han provocerar utan att posera, är kontroversiell på ett konsekvent och genomtänkt sätt. Hans samhällskritik tilltalar mig också, han skyller inte på politiker eller kapitalister eller religion eller mystiska osynliga makthavare. Felet är människans, alla människors. De enda ljuspunkterna i livet är sex och kärlek, tillsammans eller var för sig. Människan är ond och destruktiv, det enda som skiljer oss från djuren är förmågan att känna kärlek. H är en lysande satiriker, så skicklig att man blir osäker, menar han allvar eller driver han med oss? Första delen av boken är suverän, skildringen av turistboskapen som föses ombord på flyget och blir "behandlade som sopor" som författaren skriver. Sedan vallas de runt i Thailand med Michels uppfriskande elaka iakttagelser av sina medresenärer.
Valérie, vilken kvinna, varje mans våta dröm... Jag föll pladask direkt. Hon är ingen bimbobrud, visserligen välformad men inte vacker. Alltid pigg på sex men också empatisk och snäll. Inget osjälvständigt våp utan en framgångsrik yrkeskvinna som tjänar betydligt mer än Michel. Och framförallt intelligent, handlingskraftig och open-minded. Såna brudar växer inte på träd och hon är förstås en konstruerad idealkvinna, en hyllning till kärleken och sinnligheten. Det andra temat i boken, och även i hans andra böcker, är hyllningen till kärleken.
Slutet gillar jag inte, det är förutsägbart och djupt tragiskt. Michel drar sig undan världen som ett skadat djur och väntar på befriaren döden. Och här infinner sig tvekan igen, är författaren egentligen en moralist som "straffar" sina karaktärer för sexturismen? Eller är det bara ett utslag av hans svartsyn, allt går alltid åt h-e och kärleken finns bara för att tas ifrån oss? Jag tror på det senare, men slutet känns faktiskt lite fegt.
Inte bara sexturismen upprörde kritikerna utan också synen på islam. Den kom ut 2001 och skrevs antagligen före 11 september men innehåller våldsamma angrepp på islam och muslimer, dessutom lagde i munnen på muslimer. Konstigt att han inte fått en fatwa på sig...