Det lilla landet som kunde, Mustafa Panshiri, Jens Ganman 2018
Mustafa Panshiri författare, föreläsare och fd polis och Jens Ganman författare, skribent och artist gör här ett försök att tyda ”invandrardebatten”. ”Det lilla landet som kunde” är en referens till Watty Pipers och Arnold Munks berömda barnbok ”The little Engine That Could” från 1930. Det är berättelsen om det lilla ångloket som bestämmer sig för att dra ett stort lass med leksaker till andra sidan berget och som hela tiden peppar sig själv med uppropet: ”Jag tror jag kan, jag tror jag kan”.
Panshiri och Ganman menar att lite så har det varit med Sverige och invandringen. Sverige drog det tyngsta lasset av alla europeiska länder under 2015 och fortsätter att göra det, ofta med en okuvlig tro på sig själv. Kanske för stor tro. Här vill författarna göra ett försök att få svar på den frågan, göra ett ärligt försök att förstå vad som gick snett och varför debatten blev så polariserad.
De vill föra en öppen debatt om bakgrunden och orsakerna till Sveriges integrationsproblem. Då kommer mina funderingar in, går det, det här verkar vara ett känsligt ämne som är svårt att prata om utan att bli inslängd i ett fack. Just det har försvårat och försinkat, nu börjar det vända, men när det vänder då sker det i stället en helomvändning. Jag skulle önska att det kunde ske mer nyanserat och vuxet.
Här finns intervjuer med olika personer, t.ex. den sista integrationspolisen i Sverige Ulf Boström, som arbetat med att uppsöka förorten, blev en känd profil hos innevånarna. Han tror på att söka kontakt och har kunskap om islam, koranen och Göteborgs integrationsproblem. 2015 lämnade han över en skrivelse om den komplicerande situationen till Dan Eliasson, som denne ”förlade”.
Så fortsätter det med intervjuer med olika personer, politiker, journalister, innevånare med olika yrken. Ämnen de tar upp är de låga förväntningarnas rasism, vad gör vi med dem som inte vill integreras. Rättigheter, skyldigheter, politisk korrekthet och mycket mera. Några tankeexperiment finns där också, där våra förutfattade meningar sätts på prov, så humorn får också sin plats.
Ska egentligen inte vara så svårt att föra ett vuxet samtal om detta ämne, precis som de gör här.