Andreas Karlssons bok ”Kampen om Afrika ”är en bra bok om Europas kolonisering av Afrika. Kolonisation har funnits i alla tider ända sedan stora riken började ta form under forntiden och antiken. Men det var i samband med de europeiska upptäcktsresorna på 1400- och 1500-talen som staters kolonisering av främmande territorier började bli vanligt. Det var också nu som den moderna kolonisationen föddes.
Upptäcktsresorna gav europeiska köpmän nya resvägar till Asien och andra nya handelsmål. De stora väst- och ostindiska kompanierna, som fanns i många länder däribland Sverige, upprättade handelsstationer långt bort i fjärran länder, områden som ibland också gjordes till kolonier. Europeiska nybyggare började grunda kolonier överallt i världen.
Till Afrikas kuster anlände till en början främst, portugiser, engelsmän och fransmän. I Afrika förekom mycket slaveri under den europeiska kolonialismen. På bara några århundranden från 1500-talet till mitten av 1800-talet skickades omkring 11 miljoner afrikaner över Atlanten för att arbeta som slavar på plantager, i gruvor och andra arbetsplatser i de europeiska kolonierna i Syd- och Nordamerika.
Författaren Andreas Karlsson nämner i boken att spridandet av kristendomens budskap var en starkt bidragande faktor till det snabba övertagandet av Afrika. Det är också en av de tydligaste, bestående effekterna av kolonialtidens inflyttande.
Uppdelningen och erövringen av Afrika är ett av de mest spektakulära skeendena under modern tid. Före 1880-talet hade de europeiska länderna ytterst begränsat inflyttande i Afrika och det inre av världens näst största kontinent var för dem okänt område.
Mindre än 30 år senare var större delen av Afrika underkuvat, med politiskt förtryck och ekonomisk utsugning som följd.