Katarina Harrison Lindberghs bok Kalmarkriget 1611-1613är en mycket bra fakta bok. Författaren ger oss en heltäckande skildring av kriget.
Kalmarkriget är det vanligaste namnet på det krig som utspelades mellan Danmark och Sverige åren 1611-1613. Anledningen till detta är att striderna anses ha varit som häftigast i trakterna kring Kalmar och på den svenska sydostkusten.
Kriget var i princip en maktkamp om Östersjöområdet och dess rika handel. Kalmarkriget hade föregåtts av åratal av vapenskrammel och hårdför retorik mellan de båda länderna. Krigets främsta orsak var att Sverige och Danmark grälade om rätten att beskatta samerna i den så kallade Lappmarksfrågan där både den svenske kungen Karl IX och den danske kungen Christian IV, gjorde anspråk på Lappmarken och dess befolkning. Vidare grundade Karl IX Göteborg år 1607. Karl IX gav Göteborg omfattande fiske- och handelsrättigheter, som av danskarna uppfattades som en svår kränkning.
Gerillakrigföring blev ett vanligt inslag i striderna mellan danska reguljära trupper och svenska bönder. Med hjälp av engelsk medling förhandlades fred fram i Halländska Knäred den 20 januari 1613. Däribland tvingades Sverige at betala Älvsborgs andra lösen på en miljon silvermynt.