Att finna sig själv. Att bli helare. Ofta ser vi den vilda naturen som vägen till detta ändamål; när man lämnar allt bakom sig och kliver in i en primitiv och enslig värld, där ens tankar blir ens enda kommunikationspartner i den vilda tristessen; tankar som man hoppas kommer kunna ge svar.
”Walden” har länge stått på min lista över böcker som jag velat läsa och inspireras av; framförallt i tanken om att i naturen hitta svaret såsom Christopher McCandless i ”Into the Wild” och Cheryl Strayed i ”Wild” gjorde det. Med en stor förvåning blev boken istället något av en besvikelse.
Henry David Thoreau skriver en schizofren bok utan dess like. Den består av oändliga avsnitt om naturen, ofta ointressanta och motsägelsefulla tankar och idéer, en hel del skryt och översitteriskriverier, och emellanåt något tänkvärt. Det är väldigt svårt att förstå vad det är han vill, förutom att han anses leva det liv som vi alla bör sträva efter – lite av en övermänniskeattityd.
Det finns dock vissa punkter som är intressanta att ta del av (tyvärr överväger de dock inte den långrandighet av övriga avsnitt). Thoreau lyckas sätta ord på fenomen som förekommer än idag, 150 år senare och kanske i ännu större utsträckning nu; det handlar om världen i utveckling som sätter så mycket press på individen för att dels möjliggöra utvecklingen och dels tvingar individen att hänga med i den och hålla sig uppdaterad. ”Var inte så angelägen om att utvecklas hela tiden” blir något av ett tänkvärt mantra i boken, som dock känns så svårt att tillämpa på dagens tillväxtaktuella värld där pengar har större betydelse än välbefinnande.
Det skrivs också om vår aning patologiska syn på livet där man ska hinna med så mycket, för enbart då tycks man ha spenderat livet väl. Thoreau menar på att vi istället för att utforska den yttre världen borde bege oss inåt i oss själva – en resa som faktiskt ger oss något och som likväl är tillgänglig för oss alla. Det är inte nödvändigtvis enbart i naturen man kan göra detta, men det är ändock något magiskt, kravlöst och dynamiskt över naturen; en dynamik viktig för att inse att vi har alternativ, att vi faktiskt kan förändra vår tillvaro, att vi inte måste sitta fast i själsmördande hjulspår.
Jag hade mycket svårt för ”Walden” i sin helhet. Kanske är det avsaknaden av dramaturgi. Kanske för att jag heller velat läsa mera om Thoreaus insikter om sig själv före avsnitten av naturbeskrivningar som inte kan likställas med att faktiskt få uppleva dem. Men något den lämnar efter sig är tanken om att naturen alltid finns kravlöst där för en, att faktiskt se livet utefter sina villkor och ta ett kliv tillbaka från krav och förväntningar som aldrig gynnar en i slutändan.