Dagen innan Ulf Norrstig fyller 70 ser han en varg. Det är en välväxt hanvarg i sin bästa ålder, som rör sig med en självklarhet i den värld som är hans. Ulf blir berörd, omedvetet jämför han med den tid då han själv var en man med makt, jägmästare, tjänsteman på Skogsstyrelsen, jaktledare. Nu sviktar hälsan, hjärtat säger ifrån och han får inte ens skotta snö. Han orkar inte längre vara jaktledare. Mötet med vargen får honom att se tillbaka på sitt liv, tveka och ifrågasätta sina val. Han berättar inte för någon om mötet, men hans kamrater vet att vargen finns där. De har sett spåren, frågan är om den ska överleva jakten...
Ekmans bok handlar inte så mycket om jakt och vargar utan om hur en åldrande man känner kraften rinna från honom. Skogen och jakten var hans liv, det betydde allt. Nu börjar han tänka om, det som tidigare var självklart känns inte längre rätt. Jakten och dödandet lockar inte längre och när hans fru vill att han ska skriva ner sina minnen för att ha något att göra känns det både fel och meningslöst. Han identifierar sig mer och mer med vargen, i tankarna löper han sida vid sida med den, på jakt efter byten och honor.
Jag var själv ivrig jägare i unga år, nu har jag tappat lusten och suget. Jag är inte alls emot jakt, det är en nödvändighet att reglera de allt större klövviltstammarna. Så jag jagar pliktskyldigast för att skydda böndernas skog och grödor. Men gnistan är borta, det är bara jobbigt. Samtidigt känner jag en stor tomhet, jag saknar inte jakten men känslan, förväntan, spänningen, att vara ett med naturen, glädjen i samvaron med kollegorna. Så jag förstår bokens man till viss del. Jag störs, och har alltid gjort, av det överdrivna rovdjurshat som finns hos många jägare. Vargen måste finnas men den måste också jagas. Mycket är jargong, men som vi ser i boken kan även det vara ödesdigert och unga personer får en osund blid av hur naturen fungerar.