Han heter Henning och är femtio någonting. Henning har tröttnat på kvinnor, han har haft förhållanden sedan han var nitton och varit gift flera gånger. När han överraskar både sig själv och omgivningen genom att köpa en kostym med kortbyxor säger en kollega "du ser gay ut". Iklädd kortbyxorna går Henning på ett möte som han avslutar med att ge den manlige kunden en hastig smekning över kinden. Henning kan knappt förklara för sig själv varför han gör det. För kunden är det däremot ett solklart fall av sexuellt ofredande, och Henning får sparken. I väntan på ett nytt jobb ser Henning tillbaka på sina kärlekar och relationer, sina försök till både tvåsamhet och singelskap och hans relation till barnen. Det leder till att han inleder ett sexuellt utforskande med både kvinnor och män, men är relationer med någon av samma kön verkligen enklare?
Henning är en typisk Gulliksen-man, en kulturman, idealist och feminist med en fast övertygelse om att samhället är på rätt väg. Han blir förfärad när hans vuxna dotter visar sig vara rasist och lägger skulden på sig själv, är han en så dålig förälder? För honom är kärleken i första hand ett redskap för självförverkligande. När en relation inte längre ger honom det han förväntat sig går han över till nästa. Som läsare blir man irriterad på Henning, som trots att han är vek och självupptagen på ett närmast passivt aggressivt sätt, ändå gör så gott han kan. Och han skyller aldrig ifrån sig, när något går på tok åker tagelskjortan på och han (över)analyserar sina tillkortakommanden på ett närmast genant sätt.
Bli snäll igen är Gulliksens tredje roman på svenska och hans sämsta. I början gillade jag inte alls boken, osammanhängande och seg. Det tog sig i andra halvan men det känns lite som att Gulliksen tänkt "nu måste jag skriva en bok till för att befästa min position som Norges främsta manliga författare". Jag stör mig lite på hans sätt att helt obesvärat låta Henning gå från hetero till bi och vidare till gay, bara sådär. Typiskt för dagens syn på gränsöverskridande könsidentitet där begreppen man och kvinna ifrågasätts. Modernt och/eller inställsamt...?
Det är alltid Henning som blir uppraggad och som gör slut, hans kärlek falnar men inte kvinnornas, något märkligt då det i verkliga livet oftast är kvinnan som bryter upp från relationen. Men i relationer med män är det tvärtom, han blir dumpad. Hans valhänta försök att återknyta kontakten med den äldsta dottern och att inte göra samma misstag med den yngsta känns äkta, där kan många skilsmässoföräldrar känna igen sig.
Sammantaget en typisk Gulliksenroman om manlig vilsenhet och tillkortakommanden. Den har fått bra kritik av kvinnliga recensenter, jag som man känner mig mer främmande för den.