Desireé som kallas Dessie är elitsoldat, en kvinnlig Carl Hamilton. Nu har hon lämnat det militära och jobbar på säkerhetsföretaget Lodestar. Hotellmagnaten Sam Amani har en hotbild mot sig och Dessie får uppdraget att bli hans livvakt. Det tar hon motvilligt, hon och Sam känner varann sedan ungdomen. De var ett par men på en fest krossades deras förhållande och Ingen av dem har glömt sveket och lögnerna. Men nu tvingas de samarbeta, faror hotar dem bägge och läget kompliceras av att de gamla känslorna väcks till liv.
Simona Ahrnstedt är Sveriges ledande romanceförfattare, en genre nära besläktad med feelgood men med het kärlek och passion som ett bärande tema. Ungefär som de hetare varianterna av Harlequinböckerna. Ingen genre jag brukar söka mig till, men härom veckan klagades det i gruppen på att Ahrnstedts böcker innehåller för mycket sex. Då det är ett ämne som intresserar mig måste jag kolla om det stämmer... Men så farligt var det inte, 3-4 sexscener utan alltför ingående beskrivningar. Visst är det svårt att beskriva sex utan att det blir enformigt, men Ahrnstedt är varken bättre eller sämre än andra. Då stör jag mig mer på att allt sex är så fantastiskt och passionerat med orgasmer på löpande band, även när personerna är skadade efter ett livsfarligt slagsmål med brottslingar. Trovärdighet är inte direkt genrens ledord...
Men det jag reagerar mest negativt på är att Debbie och Sam är så perfekta, både fysiskt och mentalt. Övermänniskor är det ord som kommer för mig. Sam kom dessutom hit som flykting. De kan allt och vet allt bättre än andra, de är vackra, omtänksamma, osjälviska och rättrådiga i alla tänkbara situationer. Det enda de är usla på är att kommunicera med varann om sin relation, där är de på dagisnivå. Fast det krävs väl för dramaturgins skull, antar jag.
En liten utvikning här, romance är ju en utpräglad kvinnogenre vars syfte är verklighetsflykt och det är förståeligt att männen är snygga, manliga, starka, fantastiska älskare men ändå omtänksamma och kärleksfulla. Alltså drömprinsar. Men varför måste de (nästan) alltid vara rika eller åtminstone framgångsrika? En man kan ju ha alla de övriga egenskaperna utan att var mångmiljonär och äga x antal fantastiska villor eller lägenheter? Och kvinnor idag är fullt kapabla att försörja sig själva, även de i böckerna. Vad säger detta om kvinnor egentligen, kanske bäst att inte gå in närmare på det...;-)?
Nu låter jag negativ igen men så illa är det inte. Historien är helt okej, krimtema med tidstypiska hotbilder som både sträcker sig tillbaka i det förflutna och finns i den omedelbara närheten. Språket är lätt och flytande och tempot högt. Många trevliga karaktärer och vass dialog. De osannolika detaljerna är inte ett dugg mer osannolika än i vilken kriminalroman som helst. Jag rekommenderar boken till alla som söker lite lättsmält underhållning och inte bangar för en och annan orgasm...
En utvikning till, feelgood och liknande genrer är det mest rebelliska som skrivs idag. Vem som helst kan skriva eländesporr, det räcker att titta på nyheterna för att få inspiration. Men att skriva något positivt, med trevliga karaktärer som det går bra för, och sedan bli nedsablad av pretentiösa kritiker som lättviktig, det kräver sin kvinna. Den typen av böcker är viktiga som motvikt till allt negativt som vi översköljs av, inte minst nu under pandemin.