Det är Mors dag 2007 och Frida firar den tillsammans med man och barn. Framåt kvällen upptäcker hon ett missat samtal på mobilen och inser att hon både glömt att ringa och skicka blommor till sin mamma Rosita, som bor i Göteborg. Ingen svarar när Frida ringer upp och hon får onda aningar då deras relation länge varit spänd. Dagen efter får hon det fruktade beskedet, hennes mamma har tagit livet av sig. Men det är först när Frida hittar det grymma självmordsbrevet som avgrunden öppnar sig för henne. Frida förtärs av skuldkänslor, om hon bara hade... Förtvivlat försöker hon förstå, hennes älskade mamma som gjort allt för henne när hon var barn, hur kunde det bli såhär?
Frida Boisen är en superkänd medieprofil som gjort nästan allt, programledare, krönikör, författare, chefredaktör för ett antal tidningar och nu hög chef på Bonniers. Dock helt okänd för mig fram tills nu. Detta är hennes självbiografiska berättelse om en sårig mor-dotterrelation som slutade i katastrof. Ämnet är minst sagt tungt och jag befarade eländesporr och jobbig läsning. Men genom ett spänstigt språk och korta kapitel som växlar mellan nutid och dåtid lyckas Boisen göra berättelsen till en njutbar läsning som ändå berör. Många kan känna igen sig i hur tung en vuxenrelation mellan förälder och barn kan vara och hur svårt det är att nå fram. Frida gör allt för att vara till lags men inget duger i moderns ögon. Eller är det tvärtom, då allt har gått så bra för dottern leder Rositas egna tillkortakommanden till än större bitterhet och avundsjuka?
En mycket bra bok om ett svårt ämne, det enda som stör mig är den kategori boken placeras i. Den står på skönlitteratur men är såvitt jag förstår en ren självbiografi. Jag har kollat lite och allt tycks stämma, namn, tidpunkter, platser, yrken. Skulle den inte stå under biografier? Är det för att sälja bättre som den marknadsförs som en roman? Eller finns det hittepå insprängt bland all fakta? Jag är inte så naiv att jag ser en biografi som en sanning, givetvis har författaren en agenda och berättar sin historia. Men ändå känns en biografi lite mer seriös, lite mer på riktigt. Vi ser samma fenomen i dokumentärer och dokusåpor på TV, verkligheten dramatiseras fast den egentligen håller att berättas rakt av.
Men det är en petitess, boken är så viktig då den tar upp ett tabubelagt ämne på ett personligt och utlämnande sätt och förhoppningsvis kan den vara till hjälp för personer som mår dåligt - och inte minst för deras anhöriga.