ALMA - en kvinnohistoria är en historisk roman som spänner över de första sju decennierna på 1900-talet. Berättelsen börjar i ett fattigsverige med avgrundsdjupa skillnader mellan fattig och rik, och skildrar, genom några kvinnoöden, det långsamt framväxande välståndet. I centrum står Alma, som föds i ett fattigt hem i Dalsland. Redan som barn får hon lära sig att arbeta hårt för sitt levebröd, och vi får följa hennes strävsamma kamp för en bättre tillvaro, genom två världskrig, hungersnöd och pandemi, men också hennes glädjeämnen, sitt möte med kärleken och egna familjebildning.
Utdrag ur boken:
Snart kom de till en bro över en stor älv.
- Detta är Göta älv och om du tittar ditåt, sa Bertil och pekade, ser du alla skeppsvarven och hamnen i Göteborg. Dit kommer det båtar från hela världen. Lina har berättat för mig att din far lämnade Sverige två gånger för att åka till Amerika och tjäna pengar. Då åkte han från den kajen som du ser där nära bron, sa Bertil.
Alma såg med stora ögon på den myllrande hamnen full av båtar, människor och små lastbilar, men hon hade blivit allvarlig, när Bertil nämnt hennes far. Honom ville hon inte tänka på och heller inte prata om med någon, så hon satt tyst och nickade.
- Hisingen är vi på nu, sa Bertil när de kört över bron, och det är knappt en timme kvar till gården i Syrhåla.