Ghana i slutet av 1700-talet. Två systrar växer upp ovetande om varandras existens. En blir bortgift med den engelske guvernören, den andra förs bort för att säljas som slav i Amerika. Läsaren får sedan, i vartannat kapitel, följa de två släkterna fram till våra dagar. Tyngdpunkten ligger på slaveri, rasism och förtryck, inget av detta försvann när slaveriet avskaffades. Går det någonsin att bli fri från slaveriets bojor? Finns det något att vända hem till och var är "hemma"?
Yaa Gyasis vindlande släktkrönika har fått stor uppmärksamhet i USA och även i hennes hemland Ghana. Även om det är en vitbok över kolonialismens synder och ett mörkt avsnitt i USA:s historia är hon tydlig med att skulden delas av hennes landsmän då slavhandeln till stor del möjliggjordes av afrikanska stamfejder och hövdingars vinstbegär. Bokens fokus ligger på kvinnorna och barnen, de är mest utsatta men också starkast. Här finns också ett inslag om den underjordiska järnvägen, smuggelvägen som blev en bestsellerbok.
Visst finns kärlek och empati, men då slavhandeln inte var någon söndagsskola är det eländeshistorierna som dominerar. Men läsaren får också kunskaper om afrikansk stamkultur och levnadssätt och om amerikansk historia. Boken är lättläst trots det tunga ämnet och de ganska stora tidshoppen är skickligt gjorda.
Musik under läsning, Sixteen tons
I was born one morn´ when the sun didn't shine
I picked up my shovel and I walked to the mine
I loaded sixteen tons of number 9 coal
And the straw boss said, "Well-a bless my soul"
Ni som läst boken förstår varför...