"Det är ett närmast ofattbart arbete. Innehållsrika, rent vackra eller djupt sorgliga, berättelser där fotbollen oftast ter sig som det enda vettiga i en vansinnig värld. Som vanligt är Nivas språk såväl passionerat som korrekt. | Niklas Wahllöf, DN
»Medkänsla och nyfikenhet driver Erik Niva i dessa 33 essäreportage, han skildrar det sociala, politiska och humanistiska som uppstår runt sporten och binder ihop det med enskilda personers öden.« Jenny Maria Nilsson, Svenska Dagbladet
Det sägs ofta att fotbollen är en avspegling av samhället, men i själva verket är det en ganska slapp förenkling. Fotbollen har sin utgångspunkt i de samhällen den kommer ifrån, men den har också sina specifika särdrag.
Machokulturen är till exempel värre inom fotbollen än utanför den. Rasismen och främlingsfientligheten är däremot betydligt större problem på gator och torg än på läktare och i omklädningsrum. Där ses nyanlända flyktingar som den tillgång de är. Där lyckas man förlösa den kraft och potential som annars ofta förvrids till frustration. På många håll växer avstånden mellan människor i vårt samhälle, men runt fotbollsplanen krymper de. Här ryms både stad och landsbygd, gräsrotstänkande och spetsiga elitsatsningar.
Fotbollen har i drygt två decennier varit Sveriges mest inkluderande och bäst fungerande integrationsinstitution - och nu behöver vi den mer än någonsin.
Känner ni vibbarna? Fotbollen och det nya Sverige utkommer i samband med den Allsvenskan starten 2016, och är den efterlängtade uppföljaren - den här gången med fokus på hemmaplan - till Erik Nivas hyllade trilogi om dagens fotbollsvärld: Den nya världsfotbollen [2008], Liven längs linjen [2010] och Utväg: Fotboll [2014].