En sekund är jag evig, Maria Gustavsdotter Historisk Media 2018
Nutid och 1700-tal varvas och får till slut en gemensam nämnare. Annika arbetar som piga i Lund i ett 1700-tal som präglas av fattigdom och krig med Karl XII i spetsen. Som omyndig kvinna kan inte Annika ta några egna beslut om sitt liv, men så länge hennes mor finns så är det inget stort bekymmer för henne, men problemen hopar sig den dag hennes mor avlider och hon blir beroende av sin våldsamma styvfader. Hon måste finna en utväg, men hur?
I nutidens Uddevalla bor bibliotekarien Birgitta, hon lever ett lugnt liv med sin make och två utflugna barn. Birgitta har många gånger rest till sin mor i Lund när denne behövt hjälp. Nu har modern avlidit och det finns mycket att göra innan begravningen, Birgitta tar ledigt från arbetet och ger sig i kast med att gå igenom sin mors lägenhet, brodern vill att allt ska gå fort, men Birgitta har mycket att bearbeta.
Pigan Annika kämpar för att överleva, bibliotekarien Birgitta går tillbaka i tiden och vill ha svar.
Det här att varva två tider i vartannat kapitel är ett grepp som driver på läsningen, det kan vara störande att byta tid och rum just när man vill veta hur det ska utmynna. Men fungerar det bra så får man belöningen i slutet. Så var det för mig, hade lite svårt i början och det störde mig att byta fokus, tyckte också att Annikas liv var intressantast. Men efterhand kröp Birgitta närmare med sina tankar och handlingar. De båda kvinnorna har helt olika liv, med olika förutsättningar, men bara för att Annikas 1700-tal var en tuffare tid att leva i så förminskar det inte Birgittas liv. Ibland kanske en tanke bakåt är bra att sända, hur människor har levt och hur vi lever idag.