1990 kom Anthony Holdens Big Deal: A Year as a Professional Poker Player ut. I den berättar Holden om ett år ur sitt liv när han försöker tjäna pengar på att spela poker. Över 15 år senare kände sig Holden manad att skriva en uppföljare, med tanke på hur extremt förändrat pokerlandskapet blev i början av 2000-talet – och det är så som Bigger Deal: A Year Inside the Poker Boom kom till. Holden ger oss förutsättningarna ganska så glasklart redan i prologen. När han deltog i världsmästerskapet i spelformen Texas Hold’em 1988 så var han en av 167 deltagare och vinnaren kammade hem 700 000 dollar. Under världsmästerskapet 2006, året som boken främst fokuserar på, så var Holden istället en av 8773 deltagare och prispengen för vinnaren låg på hela 12 miljoner dollar. Ett och annat hade uppenbarligen hänt under de knappa 20 åren mellan Holdens första deltagande och det som han berättar om i boken.
Idag har uppenbarligen en hel del ytterligare hänt med pokerlandskapet. Boomen öppnade upp för att spelet online skulle börja frodas och nuförtiden har vi mängder av spelsidor, som exempelvis
snabbare.com där man kan spela både Texas Hold’em och diverse andra casinospel. Hur som helst så ger boken ger oss en fascinerande inblick i vad som försiggick bland pokereliten under en spännande period av spelhistorien. För alla oss som minns, och var en del av pokerboomen i början av 2000-talet, så är boken ett måste.
I Bigger Deal kontrasterar Holden den moderna pokervärlden med den han vistades i under slutet av 1980-talet. Han lyfter bland annat fram hur den moderna teknologin suddat ut en del av mystiken kring pokerspelander – hur tv-sändningarna och nätspelandet förflyttat pokern från skuggorna till strålkastarljuset, och dessutom letat sig allt längre ner i åldrarna. Handlingen är intressant och man blir investerad i Holdens jakt på att kvalificera sig till
världsmästerskapet 2006. Med det sagt, och i jämförelse med föregångaren Big Deal, så känns Bigger Deal aningen urvattnad. Det har sannolikt att göra med att pokervärlden som beskrivs i denna uppföljare själv har blivit aningen urvattnad i samband med all exponering av den, och det är oklart om Holden själv hade kunnat göra någonting åt det i sättet han berättar om den. Oavsett så lider boken något av att världen han beskriver i Bigger Deal inte är riktigt lika spännande som den han skildrar i Big Deal.
Bigger Deal är en behaglig läsning. Språket är lättsmält och även om det i vissa sammanhang kan kännas en gnutta raljant så är det förvånansvärt spännande och effektivt i beskrivandet av diverse
händer som delas ut på pokerbordet och de ofta hutlösa summorna som satsas. Jag blev överraskad över vilken bladvändare det faktiskt var och hur tydligt det kliade i fingrarna så fort jag var tvungen att lägga boken åt sidan.
Boken passar bäst för personer som har en viss inblick i pokervärlden och allt som hände i samband med dess boom i början av 2000-talet, men den icke-initierade skulle också kunna njuta av innehållet. Jag skulle rekommendera att läsa Big Deal först om den möjligheten finns – det bidrar till läsupplevelsen att kunna jämföra de två så olika, men ändå så lika, pokervärldarna som Holden beskriver i de båda böckerna.