Dick Harrisons bok Sveriges medeltid är en välskriven och utförlig bok. Det är en dramatisk historia som börja långt före den period som brukar kallas medeltid. Vi möter ett Sverige före Sverige, med hövdingadömen och småkungariken på 500 och 600 talen.
Därefter skildrar författaren framväxten av ett rike, med stor vikt vid resultatet av de omfattande kulturmötena under vikingatiden, inte minst kristnandet och etableringen av kyrkan. Framförallt analyseras den avgörande förändringen under andra hälften av 1200-talet och början av 1300-talet, då Birger Jarl och hans ättlingar lade grunden till det Sverige som senare skulle utvecklas till en nationalstat.
Andra halvan av boken domineras av de förändringar som frambringades av pestepidemierna, digerdöden och påföljande farsoter under andra hälften av 1300-talet. Den enorma folkminskningen ledde till en social och ekonomisk kris som frambesvor ett nytt politiskt landskap, med mäktiga högfrälsemän, självmedvetna bönder och en kungamakt som förgäves försökte behålla kontrollen genom Kalmarunionen. 1400-talet och början av 1500-talet var en av de oroligaste och blodigaste epokerna i svensk historia, med bondeuppror, inbördeskrig och täta regentskiften.
Bokens slut handlar om Stockholms blodbad år 1520 och Gustav Vasas uppstigande på tronen tre år senare.
En mycket bra bok som jag varmt kan rekommendera.