Det är i början av 1980-talet och i USA råder lågkonjunktur. På college läser man Derrida och lyssnar på Talking Heads. Men inte Madeleine Hanna. Hon studerar engelsk litteratur och har sedan länge förläst sig på Jane Austen och George Eliot - två författare som verkligen visste hur man intrigerade en kärlekshandling.
Hela livet har Madeleine känt som om hon varit född i fel tid. Så träffar hon två unga män som förändrar allt. Leonard Bankhead är en karismatisk ensamvarg, darwinist - och helt uppe i det blå. En dag dyker han upp på ett semiotikseminarium och innan Madeleine vet ordet av är hon involverad i ett sexuellt och intellektuellt förhållande med honom.
Nästan samtidigt stöter hon på en tidigare bekant, Mitchell Grammaticus, som alltid utmärkt sig för att ha en stark dragning till religiös mysticism och för att vara allmänt besynnerlig. Han har nu bestämt sig för att Madeleine är kvinnan i hans liv. Under det följande året lever de i en sorts kärlekstriangel. Det handlar om att fatta stora beslut för hur man vill leva sitt liv efter college, längtan efter att resa världen runt, humörsvängningar, brist på självförtroende, känsla av odödlighet - allt som kännetecknar unga människors väg ut i vuxenlivet.
Jeffrey Eugenides nya roman har hyllats av kritiker runt om i världen, inte minst för sättet på vilket han får sjuttonhundratalsromanens alla ljuvliga intriger att kännas som lika självklara i en roman för vår tid.