bokrecensioner boktips

De användbara

Författare: Mattias Hagberg
Genre: Thriller
Ämnesord: politik, hälsa, mord, psykologi, historia, spänning, 1930-talet
Utgivningsår: 2015
ISBN: 9789173894784


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

December 1938. Den unge läkaren Ludwig Malmström blir kommenderad till en anstalt för sinnesslöa i Jämtlands mörkaste skogar för att utreda en smitta som på kort tid börjat ta livet av de intagna.

Han är lockad av tidens stora idéer: i Tyskland rustar Hitler för raskrig, i Sovjet pågår Stalins utrensningar av oliktänkande. Utopierna ska bli verklighet med hjälp av teknik, medicin och arkitektur. Allt förefaller möjligt. Men Malmströms egen värld är på väg att rasa samman. Hans drömmar förvandlas steg för steg till mardrömmar.

Flera decennier senare försöker hans dotter förstå vem hon är och var hon kommer ifrån. Hon har levt ett liv utan sammanhang, som den sista ledtråden i en meningslös gåta. I trädet utanför hennes fönster väntar de svarta fåglarna som alltid tycks vaka över henne.

De användbara är en gotisk skräckroman, men också en berättelse om de totalitära tankeströmningar som präglade Europa även Sverige under åren före andra världskriget.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av De användbara :
2019-09-08 22:20
Pendlar mellan en 2:a och en 4:a för mig. Fastän jag först hade svårt för att stora delar av boken är skriven i du-form, så tyckte jag först att det här var en mycket spännande och mörk thriller med mycket psykologiska undertoner och sorg från en väldig totalitär syn man hade på sjuka förr i tiden. Boken engagerar och är välskriven, men jag tycker personligen att den börjar tappa efter ungefär mittpartiet i boken och börjar spåra ur i handling där jag inte riktigt förstod vad det var författaren ville säga. Och slutet tråkade faktiskt ut mig en aning. Bra början men tappar på slutet, absolut läsvärd dock.
Slutbetyg, en 3:a!
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till De användbara
Liknande böcker:
Själsfränden
 S. Sarenbrant
Järnskallen
 N. Håkanson
Kröningen
 P. Jansson
Shakira
 P. Jansson
Döden för oss samman
 H. Mattsson
Främmande händer
 R. Daley
Damaskus
 I. Albinus
Rambo III
 D. Morrell
Rambo
 D. Morrell