För att kunna leva, en nordkoreansk flickas resa till frihet Yeonmi Park med Maryanne Vollers, Massolit förlag 2015 i översättning av Kjell Waltman 2016
”Jag är mycket tacksam för två saker, att jag föddes i Nordkorea och att jag lyckades fly från Nordkorea. Båda dessa händelser formade mig.”
Detta är en mycket stark berättelse.
Att från det man föds bli styrd i tanken av att man bor i världens främsta land, ett fulländat socialistiskt paradis där 25 miljoner människor lever endast för att tjäna den store Kim Jong Un och före det hans företrädare, att tro att ledaren är Gud, att han kan se vad man tänker. Att lära sig hata amerikaner genom att slå på dockor som föreställer amerikanska soldater. Att vara tvungna att ha radioapparater på dygnet runt på den enda kanal som finns, men i den by Yeonmi växte upp i var det ofta strömavbrott som gjorde att de inte kunde infria den lagen, men istället levde de i mörker, frös och svalt. Att tvingas bevittna avrättningar i avskräckande syfte för ett brott som hunger. Yeonmi fick varje morgon av sin mor förmaningen, ”tänk på vad du säger”.
Vad gör allt detta och mycket mer med människan, att vara avstängd från resten av världen, att leva i svält och fattigdom och ändå tro att man lever i det bästa land. Och tvärtom, vad gör det med dem som föds i tron att de är universums härskare, går det att resonera med en sådan person? Men det går inte att pressa människor hur långt som helst, till slut finns det en gräns och den nådde författaren och hennes familj. När Yeonmi Park var tretton år flydde hon med sin mor över den frusna Yalofloden, tidigare hade hennes syster gjort detsamma. Deras största skäl var hunger.
De trodde att de flydde till paradiset, att de skulle få äta sig mätta, efter att ständigt varit hungriga. De fick äta sig mätta, men de hamnade ur askan i elden. Det första som hände var att Yeonmi fick bevittna hur modern blev våldtagen och att de båda senare såldes som sexslavar. En konsekvens av Kinas födelsepolitik är att att det blivit ont om kvinnor att gifta sig med, så för att lösa den bristvaran köper man sig en fru som då ofta blev en slags slav.
Författaren beskriver Nordkoreas bakgrundshistoria, från ”Morgonlandet” till hur de blivit lurade att tro att USA startade kriget, i själva verket skriver Yeonmi att den amerikanska militären återvände till Korea med syftet att försvara Sydkorea , och tog nästan över landet, men att Kina slog tillbaka dem till den 18:e breddgraden. Något fredsfördrag undertecknades aldrig, så i princip så är de formellt fortfarande i krig med varandra.
När Yeonmi och hennes mor till slut lyckades ta sig över gränsen till Sydkorea, började en ny kamp, att lära sig språket, lära sig tänka själv och göra val. När hon fick frågan om hennes älsklingsfärg, så kunde hon inte svara för i Nordkorea fick man lära sig allt utantill och det fanns ofta bara ett rätt svar. Det tog tid innan Yeonmi började tänka själv.