Den 50-årige Hans är inne på sitt andra äktenskap, nu har han varit gift med Ingunn i 14 år och de är lyckliga i förhållandet. Men på ett bröllop lägger en hälften så gammal kvinna, Harriet, an på Hans. Han är först inte attraherad av henne men förstås smickrad över en så ung kvinnas intresse. Bekräftelsen och själva spelet lockar och de börjar umgås som vänner, som det heter. Han berättar för Ingunn och både hon och dottern reagerar på Hans´ täta kontakt med Harriet, som också är gift och har en liten baby. Men Ingunn kan inget göra fast hon ser faran hur tydligt som helst, hon når inte fram till Hans. Han i sin tur är helt inne i sin bubbla och ser inte vad som är på väg att hända med Ingunn...
Gulliksen fick stor uppmärksamhet för sin förra bok, Berättelsen om ett äktenskap. Nu har han skrivit samma historia igen, fast här är det mannen som träffat en annan och hustrun som hjälplöst står bredvid. Som läsare häpnar i alla fall jag över hur lättvindigt man riskerar ett bra äktenskap - och det gäller inte bara Hans - och hur naiv man är då man berättar för att vilseleda och freda sitt samvete i tron att omgivningen inte begriper.
Sensmoralen är att män och kvinnor inte kan "bara vara vänner" , på den punkten är Gulliksen glasklar. Det slutar alltid med sex eller brustet hjärta, ofta både-och. Åtminstone för männen, i Gulliksenland kommer alltid kvinnor ner på fötterna och så är det väl i verkligheten också. Ändå gullar inte författaren mot kvinnorna, både Harriet och Ingunn bär sig väldigt illa åt och tycks helt sakna samvete. Men jag undrar varför manliga författare är så dömande och oförsonliga mot sina män, de misslyckas alltid och faller ner i misär, själslig eller social. Medan kvinnliga relationsförfattare visserligen kan vara hårda mot sina alter egon men till slut landar de alltid i att det blir bra på något sätt. Antingen bilr hon lycklig med den nye, eller så försonas hon med sin make. Eller finner hon ny frihet som singel. Män straffas och kvinnor förlåts, för samma otrohet.