Sverige är ett av de länder där klassklyftorna växt allra snabbast på senare år. Försämrade arbetstider, osäkra anställningsförhållanden och stress i underbemannade verkstäder och serviceinrättningar kännetecknar arbetslivet. Men i den offentliga debatten låter det annorlunda. Vi får veta att vi just inträtt i en ny tid, där kunskap och kompetens regerar. Industrisamhället och dess löpande band finns inte mer. Nu befinner vi oss i informationssamhället med dess globaliserade nya ekonomi. Det här är en förljugen bild, visar Mikael Nyberg i denna unika studie. I själva verket lever vi i en tid av forcerad kapitalistisk industrialisering. De löpande banden är inte på väg bort. De löper tvärtom snabbare än förr, och de sträcks ut över nya delar av ekonomin. Det är inte heller sant att tjänsterna tränger undan industrin. Tvärtom, tjänsteproduktionen industrialiseras. I de datoriserade telefoncentralerna sitter nu operatörer i rad på rad som i Henry Fords fabriker.
Det här är en bok på tvärs mot det mesta som tas för givet i samhällsdebatten. Mikael Nyberg belägger i detalj hur borgerligheten nu söker sig tillbaka till det tidiga 1900-talets förakt för förnuft och folkstyre. Han avslöjar Pehr G. Gyllenhammars dubbelspel i det nya Europa, och han granskar en rad av de mest uppburna politikerna och debattörerna på senare år. I Kapitalet.se får både Mona Sahlins socialdemokratiska förnyelse och George Soros kritik av kapitalismen sin förklaring.
Utdrag ur boken:
"Framtidsforskarna tänker sig att den föråldrade, nationella massdemokratin ska avvecklas i två riktningar - uppåt till överstatliga arrangemang och nedåt till en högteknologisk direktdemokrati. Hur besluten om de nödvändiga intrången i de efterblivna fattigländerna ska tas får vi inte veta, men för de lokala angelägenheterna föreslår författarna ett informellt chattande över näten och tryckande på knappar i ändlösa opinionsmätningar on line. Aldrig har så många haft så mycket tid och energi för ett "bredare demokratiskt deltagande", heter det.
Det är en vision för highbrow-ekonomins och de välmående förorternas överskikt. De amerikanska män och kvinnor som i den nya epoken jobbar dag och natt i fabriker och serviceinrättningar för att försörja familjen och ge barnen en framtid hör inte hemma i den tredje vågens minoritetsdemokrati. I själva verket, skriver makarna Toffler, motsätter sig "miljontals bland medelklassen och de fattiga i Amerika... övergången till den tredje vågen på grund av en ofta berättigad rädsla för att hamna på efterkälken, förlora sina jobb och glida ännu längre ner på den ekonomiska och sociala skalan". Detta massamhällets motstånd mot den nya minoritetsmakten måste övervinnas. Ju snabbare det sker "desto större blir chanserna till en fredlig övergång".