Kvinnan med det ovanliga namner Bergljot har brutit med sina föräldrar och syskon, det är över 20 år sedan nu. Men så meddelar föräldrarna att de två yngsta döttrarna ska få ärva deras sommarhus, Bergljot och hennes bror ska kompenseras med pengar men inte alls i nivå med vad husen är värda. Bergljot är inte intresserad av något arv men ställer sig ändå på broderns sida. För hennes del handlar det inte om pengar utan om upprättelse, att få ett erkännande och äntligen bli trodd. Tvisten drar upp de nertystade hemligheterna till ytan, om vem som blev mest älskad, vem som blev mest utsatt, vem hade ansvaret och vems är skulden? Och hur länge ska man älta och gräva i det gamla och hur gör man när man kommer till vägs ände?
Den norske författaren Vigdis Hjort har en rad böcker bakom sig och 2017 blev hon nominerad till Nordiska rådets litteraturpris för Arv och miljö. Boken är en nervig och närgången skildring av barndom och vuxenliv i skuggan av en kraftfull familj. Temat är mer det moraliska dilemmat än en skildring av det som verkligen hände. Som läsare bli rman osäker, det känns inte fel att de systrar som hållit kontakten med föräldrarna och tagit hand om dem får ärva mest. Men rättvisa är mer än kronor och ören, den moraliska rättvisan väger tyngre. Eller...? Kan en dålig barndom kompenseras ekonomiskt, det blir ju liksom att köpa sig fri för föräldrarna? Ska man fortsätta att stånga sig blodig som Bergljot gör eller ska man släppa oförrätten och gå vidare?
Jag vet inte riktigt vad jag tycker om boken. Början var sanslöst tråkig och författaren kom ingenstans kändes det som. Hon också ett särskilt språk i vissa avsnitt, en egen blandning av Stream of consciousness och Snorres Edda. Hon försöker skriva som man tänker, vilket innebär ett ältande med ständiga upprepningar. Lite jobbigt men på något sätt fungerar det. Berättelsen tar sig en bit in i boken och läsaren känner igen detta med att inte nå fram, att sanningar förnekas, inte för att de är osanna utan för att de inte passar in. Och hur svårt det är att släppa all kontakt med sina närmaste fast de sviker. Den skulle passa bra i en bokcirkel, det moraliska dilemmat kan man diskutera i oändlighet...