Själv kraften i egentid Linus Jonkman
”Detta handlar om den värdefullaste relationen du har. Den som verkligen kan njuta av att umgås med sig själv kommer aldrig mer att vara ensam.”
Du behöver lära dig att ta mer plats, de orden kanske känns igen från utvecklingssamtal. Det är sällan man hör det motsatta, du borde sitta tyst och fundera. Det verkar som ändamålet är att synas och höras. Men som Linus Jonkman författare till denna upplysande och tankefulla skrivelse, tror sakta håller på att förändras.
Introversion är ett personlighetsdrag skriver Linus, vi kan välja beteende men inte vår personlighet. För ett tag kan vi tränga undan den, men inte i längden. Han tar upp socialpsykologen Hanna Balsaris studier av detta, kallat falsifiering. Det beskriver när vi antar ett beteende som inte ligger i linje med vår person, det blir en korkeffekt.
I platsannonser står det ofta att man ska vara social, Linus vänder sig mot det uttrycket för det innebär inte automatiskt att du har social kompetens. Man ska skilja på att vara social och att ha social kompetens, en social person tycker om att prata och har ett behov av umgänge, men kanske inte är den bästa lyssnaren. Social kompetens innebär mer att lyssna och ta till sig av vad andra säger, tala så andra blir intresserade, visa hänsyn och kunna sätta sig in i andras känslor. En introvert person kan mycket väl ha social kompetens.
I dag vet man att introversion är effekten av en hjärna med lägre tolerans för dopamin, ett ämne som berättar för dig när det händer tillräckligt mycket, Linus skriver även att blodflödets intensitet i en introvert hjärna skiljer sig från en extraverts. Den introverte använder sig mer av frontalloben, analyserar mer och tar ofta mer tid på sig att fatta beslut. Extraverta fattar ofta snabba beslut, men har då mer felfrekvens.
Brainstorming tror inte författaren på, tvärtom kan det vara skadligt, ett grupptryck uppstår. Nobelpristagaren Daniel Kahneman har studerat psykologin bakom mänskliga beslut, summeringen av hans forskning är ”vänta”, tid är enligt honom den enskilt största faktorn för att fatta bättre beslut. Jonkman tar också upp problemen med kontorslandskap , och om skillnaden på ensamhet och självsamhet. En viktig detalj inte att förglömma är återhämtning, vi klara mycket men vi måste ha återhämtning.
Som kanske märks så finns mycket att hämta här och med referenserna så kan man om man vill fördjupa sig mer. Att Linus själv har erfarenhet av att vara introvert stärker trovärdigheten och gör läsningen mer personlig, lite upprepningar är det från hans förra bok ”Introvert, den tysta revolutionen, men det lär vara hänt. Jag hade mycket nöje av denna läsning.