Den jag aldrig var är en spännande berättelse av Majgull Axelsson, utgiven 2004. Hur hade det blivit om Mary-Marie dragit ur kontakten till respiratorn som hennes man var kopplad till? Eller var det precis det hon gjorde?
Mary-Marie är gift med Sverker, en charmerande man. Det var den mannen hon föll för, nu efter alla otroheter vet hon inte längre vad han betyder för henne. Hon sitter vid hans sjuksäng och tänker. Sverker hittades på trottoaren utanför ett flervåningshus i Vladista. Troligen har han blivit utknuffad vid ett besök hos en prostituerad, han hade endast underkläder på sig och var svårt skadad. Hon avbryts i sina tankar av att en ung sköterska kommer in i rummet, men hinner tänka. ”Dig skulle Sverker gillat, så synd att han inte får träffa dig, eller så bra”.
Det är många tankar som far genom hennes huvud. När hon växte upp, hette hon Marie eller Mary? Ibland tyckte hon att hon var två personer. Genom gemensamma vänner hade hon och Sverker träffats. De var alla medlemmar i en klubb som hade namnet ”Biljardklubben Framtiden” den hade ingenting med biljard att göra. De träffades och hade trevligt tillsammans, firade alltid midsommar ihop.
Sju år senare var Mary, som biståndsminister tillbaka i Vladista. Hon skulle hålla ett tal om trafficking. Skulle hon klara det? Pressen jagade henne och ville ha uttalanden om hennes mans bravader, just i den här staden.
Eller var hon Marie som var på väg att bli utskriven från Hinseberg, efter att ha avtjänat sitt straff för mord på sin man. Båda har de samma uppväxt, men framtiden skiljer dem åt.
Majgull Axelsson berättar fängslande, och kastar läsaren fram och tillbaka i tiden. Hur Marys liv blir med en förlamad man. Hur hon får stå till svars inför statsministern, han tycker inte hon varit uppriktig om hennes mans olycka. Hon har för många lik i garderoben, och hon kan inte vänta sig stöd från det hållet. Hon får tillbaka sin tillfälliga afasi, och kan bara pressa fram ett enda ord, ”albatross”. Hon lämnar Sverker och reser till sina avlidna föräldrars sommarstuga. Vill komma bort från allt, och få vila ut.
Eller hur blir Maries liv, efter det att hon dragit ur kontakten till respiratorn. Hennes tid på fängelset, som var tufft. Utskrivningen var inte heller lätt, efter sex år. Hon är på väg till sina avlidna föräldrars sommar stuga, en fristad. Kan hon få vara ifred där?
Här går deras liv på något vis ihop, Tillbaka till Nässjö, tillbaka till tryggheten. Tror de.
Det här är en fängslande bok, den är svår att släppa. Jag tror att författaren vill få oss att förstå hur händelser och val kan påverka resten av våra liv. Det kan tyckas att det kan vara svårt att hålla isär Mary och Marie. Det känns som om Mary-Marie är grunden, sedan är hon två personligheter. Egentligen är Mary-Marie en tredje person. Hon chockas svårt efter sin mans olycka och allt är ett töcken. Kanske drömmer hon och är förvirrad. Hon kanske är psykiskt sjuk, något som legat och pyrt sedan barndomen.
Marie hade dragit ur kontakten och tagit sitt straff. Mary hade försökt leva med sin handikappade man, som inte ville ha med henne att göra. Båda fick nog. Läsaren får tolka själv.