Bondeupproret 1743 skakade riket i dess grundvalar. Militären dödade 144 människor
i bondetåget, fängslade tusentals bönder och avrättade sex av ledarna på order av dåvarande riksråd med adeln i spetsen! Det är det allvarligaste anfallet på civila i vår historia och orsakades av en upphetsad situation, som gick alldeles fel. Böndernas upprepade krav på att få inflytande avfärdades av en maktfullkomlig överhet, som misstolkade deras skrivelser och uppvaktningar.
Upproret var dock en av många förelöpare till modernare synsätt, där lagar som Tryckfrihetsförordningen 1766 och en ny syn på folk och överhet växte fram.
Författaren Claes-Göran Bergstrand med rötter i Rättvik och med anfäder med i upproret, har lyckats fånga upprinnelsen till bondetåget, levandegjort livet i dåtidens landsbygd, dokumenterat den långa marschens många insatser och uppoffringar och den olyckliga upptrappningen med blodbadet på Norrmalmstorg som crescendo. Boken bygger på en mycket omfattande släktforskning och studier av det dåtida ståndssamhället. Dokumentärromanens persongalleri är autentisk, men berättelserna och dialogen är fiktiva, men bygger på de historiska händelsernas logik.