Den 40-åriga konstprofessorn Karolina har just brutit upp från ett långt men kärlekslöst förhållande. Hon navigerar sig vant fram i den akademiska världen men ensamheten och insikten att den biologiska klockan faktiskt existerar gör att ledan och en känsla av meningslöshet håller på att ta över hennes liv. När hon ska börja handleda en ny doktorand slås hon av hans självförtroende. Han har inte uträttat något hittills men säger sig nu ha tillgång till en sensationell brevväxling som ska ge en helt ny bild av en kvinnlig konstnär vid förra sekelskiftet. Karolina blir intresserad, både känslomässigt och intellektuellt, men frågan är om det gamla talesättet fortfarande gäller; "Om något verkar för bra för att vara sant - är det i allmänhet för bra för att vara sant...?"
Det var Therese Bohman skrev mästerverket Den andra kvinnan, men Aftonland är inte riktigt på den nivån. Dock klart läsvärd, en idèroman om kärlek, konst och ensamhet. Även i rent intellektuella kretsar finns det rent mänskliga närvarande, det sexuella, livskonkurrensen och jämförelsen med andra, saknaden att inte ha någon att komma hem till, sökandet efter närhet och gemenskap. Karolina är ingen hämmad kulturtant, hon tar för sig av männen, dricker för mycket alkohol för ofta och vågar visa att hon vill mer än bara sex. Men att vara för sent ute och bli avvisad tycks vara hennes lott, även om hennes syn på livet är mer resignerad är bitter, något som författaren ska ha en eloge för. Bitterfittor har vi mer än nog av i litteraturen.
Ska jag nämna något negativt är de i mitt tycke alltför detaljerade miljöskildringarna. Hjalmar Söderberg har en gång gjort den ultimata stockholmsskildringen, här känns det bara som utfyllnad.