Den mekaniska katten tillhör Torey Haydens absolut bästa böcker, kanske för att hon själv inte figurerar i den. Istället är det en manlig familjeterapeut som är hennes alter ego. James som han heter träffar den autistiska Connor som inte verkar ha någon kontakt med världen annat än genom sin leksakskatt som utforskar allting runt omkring honom. James börjar dock misstänka att Connor inte är autistisk eller fått diagnosen förvärrad av en traumatisk händelse. När han kommer i kontakt med Connors familj, där modern som är berömd författare och lyckas fängsla honom med underbara berättelser om sig själv, invävda i berättelsen om en annan värld, inser han hur svag gränsen kan vara mellan fiktion och verklighet. Han dras djupare och djupare in i familjens hemligheter. Frågan är vad den mekaniska katten egentligen står för, och vem är mannen på månen som Connor gång på gång begraver för att väcka till liv strax därefter?
Som jag sagt är den Mekaniska katten en av Torey Haydens absolut bästa böcker. Hon har en förmåga att ibland ge ett för ensidigt intryck av sig själv och sina känslor i förhållande med de barn hon beskriver. I denna bok kommer man från det intrycket. James är självklart hennes alter ego, men på något sätt beskriver hon honom mycket enklare och i min mening, realistiskare. Connors problem är djupt tragiska och manar till medlidande, samtidigt finns där en stark känsla av att något inte är som det skall. Att pojken egentligen inte är autistisk utan något annat. Detta gör boken oerhört eggande.
Men det som gör den här boken till en klar femma är defintivt förhållandet mellan James och Laura, Connors mamma. Laura blev som barn sexuellt utnyttjad och den upplevelsen resulterade i en förvanskad syn på sanning och lögn. Hon insåg att hon hade berättandes gåva och hennes "figurer" kommer till henne, snarare än att hon skriver ner dem. Hela hennes liv har hon styrts av livet i skogen, i den andra världen. Det är in i denna värld som hon drar in James. Han blir oerhört fängslad och börjar ifrågasätta sin egen verklighet, vad som är fiktion och vad som är på riktigt. Ju längre den paralella berättelsen om Skogen och Laura fortsätter, destå mer börjar man också som läsare göra det!
Själv är jag inte alls förtjust i SF fiction som jag antar att berättelsen om skogen skulle klassas som, dock fastnade jag totallt i Lauras berättelse. Slutet är andäktigt....man sitter med andan i halsen och känner sig totallt utmattad. Jag tycker att Hayden skulle våga göra det här oftare, blanda saga med verklighet! Det vinner hon på i längden.