bokrecensioner boktips

Utvandrarna

Författare: Vilhelm Moberg
Genre: Klassiker
Ämnesord: historia, roman, äventyr
ISBN: 9789174293081


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En gråkall aprilmorgon år 1850 samlades några män, kvinnor och barn från Ljuders socken i Småland för att utvandra till Nordamerika. De kom från de små stugornas och de stora barnkullarnas land. De hade gjort uppror mot fattigdomen och nöden, mot det ändlösa slitet på stenbundna åkrar, mot prästens och länsmans myndiga överhet i 1800-talets svenska u-land. De lyssnade till locktonerna från om det nya landet i väster som hade jord utan brukare och kallade på jordbrukare utan land.
Om landet de lämnade, med fattiggråa byar, törnrossnår och silverbäckar, med kor och getter i lidren, berättar Vilhelm Moberg med daggfrisk batagenhet, och om människor som lämnade det: Karl Oskar, Kristina och deras barn, om den religiösa svärmaren Danjel och hans milda hustru Inga-Lena, om Robert med äventyrslusten brinnade i blodet, och om den ogifta skökan Ulrika i Västergöhl, Gladan kallad.
Medelbetyg: 4,44 (91 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Utvandrarna :
2003-11-16 19:30
Att bli tvingad att läsa klassiker i skolan brukar inte leda till något gott. Men här är undantaget! Det här är mycket läsvärda och framförallt lärorika böcker (Serien omfattar: Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Det sista brevet till Sverige). Tragisk skildring av fattigdom och elände, men också stunder av lycka. Mycket bra böcker!
Betyg 5
2004-01-28 12:21
Jag ville kunna min historia om Sverige och då läste jag dessa böcker. Jag ångrar inte en sekund att jag gjorde det. Dom är bäst.
Betyg 5
2004-02-02 15:48
Jag läste inte Utvandrar-serien förrän i vuxen ålder, och då endast i brist på annat. Men, vad jag är glad att jag läste dem! Helt fantastiska böcker!
Betyg 5
2004-03-05 11:46
Läs! Du kommer inte att bli besviken.
Betyg 5
2004-03-21 14:24
En underbar bok!! Jag läste den till ett arbete när jag gick i skolan, och ångrar mig inte.
Betyg 4
2004-04-15 14:22
fantastiska böcker, ren läsarnjutning. Har även lyssnat på dem som kasettböcker och det var ännu mer levande
Betyg 5
2004-04-23 11:35
En av de stora Svenska litterära höjdarna!
Lyckliga ni som, om ni nu inte läst den, har en underbar läsupplevelse framför Er!
Betyg 5
2004-04-29 09:50
Jag trodde den skulle vara seg men när jag började läsa så blev jag positivt överraskad, den var riktigt bra och man ville bara veta hur det skulle utvecklas för alla karaktärerna.
Betyg 4
2004-05-10 00:37
Utvandrarna handlar först och främst om bonde-familjen Nilsson, som bor i någon byhåla i Småland i mitten av 1800-talet. Familjen består av fadern Karl-Oskar Nilsson, modern Kristina, deras barn och Karl-Oskars bror Robert.
En dag bestämmer sig familjen för att flytta till Amerika för att dom har det så fattigt och dom tror på ett bättre och rikare liv i Amerika. Till en början är det bara familjen Nilsson som ska åka, men ju längre tiden går bestämmer sig fler familjer att följa med...
När dom väl kommit iväg med båten till Amerika börjar en del att ångra sig eftersom dom drabbas av Skörbjugg och dödsfall under färden. Men Karl-Oskar som är den som är mest positiv till resan säger hela tiden att allt kommer att bli bättre så fort dom kommer till Amerika.
Väl framme i Amerika blir det lite problem med att få bostad, och även med språket (den enda som kunde engelska var Robert, och han kunde inte språket allt för bra.). Men till slut hittar dom en liten plätt i Ki-Chi-Saga i norra Amerika där dom slår sig ned och bygger ett hus.

Någonting som gjorde intryck på mig var när indianerna kom och sköt ihjäl en av familjerna, och dessutom högg ihjäl den havande mamman och satte fostret på en påle.

Kristina är en människa som trivs bäst hemma i Sverige, och är den som längtar hem mest. Jag tror att hon egentligen aldrig ville åka till Amerika från början, men hon vågade nog inte berätta det eftersom hon inte ville göra Karl-Oskar ledsen.

Filmen var bra och ganska intressant eftersom man insåg att det faktiskt inte var så himla längesedan vi i Sverige levde så fattigt. Filmen, eller boken, är faktiskt ganska aktuell just nu eftersom den tar upp de problem som invandrare kan få, som t.ex språket, kulturkrockar, men också som i Kristinas fall, längtan hem.
Betyg 5
2004-05-10 00:49
Utvandrarna: I en liten socken, i Småland, under 1840-talet bor
Karl Oskar och hans fru Kristina. Karl Oskar och Kristina möttes för
första gången på en sjukmottagning som ägdes av en gammal gumma
som läkte med hjälp av örter. Kristina kom dit p.g.a att hon hade trillat
av sin gunga som hon hade satt upp på sin bakgård. Hon var väldigt
barnslig av sig men mogen till utseendet. Dom träffades bara några
gång till innan Karl Oskar friade till henne men det blev inget av det då
ty dom inte hade någonstans att bo eller inget att försörja sig på. Men när sedan Karl Oskar fick ärva sin fars Nils Jakobs Sons gård, så kunde dom gifta sig.
Hans far hade nämligen skadat sig när han var ute och rensade sin
åker ifrån sten så hade en riktig bumling rullat över hans ben och han
skulle nu få gå med kryckor resten av sitt liv. Karl Oskar och Kristina
flyttade in i Korpamoen som gården hette. Nils och hans fru Märta
bodde fortfarande kvar med sina två andra barn Lydia som var 14 år
gammal och Robert somvar den andre sonen. Karl skulle nu börja sitt liv som bonde.
Hans första bondeår blev ett bra år men det skulle bli det första och
sista bra året för honom som bonde i Sverige. Under dom dåliga skördarna så var man
tvungen att skicka iväg sin lille dräng ”Robert” som nu var 14 år gammal.
Han skulle tjäna hos den rike bonden på Nybacken. Här skulle han nu jobba
i minst ett år. Han träffade där en ny kompis som hette Arvid. Dom delade
rum och dom började båda drömma och prata med varandra om den Nya Världen.
Robert hade fått en bok av sin lärare om den Nya världen som han och Arvid
brukade titta i. När han en dag hade blivit tagen på bar gärning när han satt och
latade sig i en grop som han skulle gräva och fick en redig smäll av sin bonde.
Smällen träffade rakt på örat och det brusade och pep i det väldigt högt.
Detta var ännu en livsskada som en i familjen Nilsanäsa skulle få leva med.
Nu snurrade tanken om Amerika ännu mer i huvudet.
Där hade ingen bonde någon rätt att slå sina drängar. När han sedan fått ännu
mer stryk en dag så smet han. Han åkte hem till Karl Oskar och hans familj som
höll med om att han inte skulle behöva gå tillbaka dit där någon slår en.
Karl Oskar gick dit dan efter och läxade upp bonden. Men bonden ville fortfarande
ha tillbaka sin dräng som han hade betalat för Så han skickade efter länsman.
Nu var Robert tvungen att smita till några släktingar till Kristina.
När han sedan kom tillbaka efter ett tag när det hade lugnat ner sig lite så satte
han sig ner och pratade med Karl Oskar. Han ville ha ut sin del av pengarna på
gården. Han sa att han ville ha dom till sin resa. Han skulle åka över oceanen till
den Nya Världen ”Amerika” och bygga upp en egen gård. Då sa Karl Oskar.
Betyg 5
2004-05-21 16:46
Det här är helt klart böcker att återvända till. Berättar mycket om vår historia och har en medmänsklighet i berättandet som åtminstone jag upplever sällsynt.
Betyg 5
2004-07-23 19:15
Mobergs skildringar av utvandrartiden är fängande, lättlästa och absolut läsvärda. Det är ju väldigt intressant att läsa en realistisk skildring av fattig-sverige vid 1850-talet.

Jag tycker särskilt om att han använder sig av dialektspråk i diaglogerna - det verkar mycket mer naturligt. Kommer att ge mig på Invandrarna med en gång nu ;)

Det lite tråkiga med Utvandrarna är det enkla vid karaktärerna. De framstår som mycket enkla personligheter med enkla tankar, och det är förmodligen både medvetet och helt rätt. Dessvärre så har jag lite svårt att få någon riktig relation till denna slags personligheter, och det drar ner mitt betyg en smula.

Betyg 4
2004-08-31 11:43
Visst gissade jag att den skulle vara i min smak FASTÄN den fanns i pappas bokhylla. Men aldrig gisade jag exakt hur underbar den var. Jag älskar att läsa om temat utvandring till Amerika. Dessutom påminner boken mig om serien Kulla-Gulla, som också handlar om en flicka på svenk landsbygden på 1800-talet. Utvandrarna handlar kanske inte om en flicka, men just därför har den ett ännu vidare perspektiv. Moberg har vekligen lyckats med sitt persongalleri. Allting finns med, och alla personerna är verkligt verkliga och sympatiska. Längtar efter att läsa fortsättningen! Hur går det månne för utvandrarna i Amerika? Som tur har pappa hela serien i sin bokhylla.
Betyg 5
2005-08-10 16:07
Det här är en bok jag länge planerat att läsa och jag blev inte besviken. Moberg får allt att kännas realistiskt och till och med sant. Det är omöjligt att inte sympatisera med utvandrarna och känna att deras val är det enda rätt och möjliga. Greppet är väldigt modernt i synnerhet i fråga om rubriksättning av kapitlen.
Betyg 5
2005-09-12 11:03
Det här är mer än en vanlig roman, det är även en inblick i Sveriges historia. Boken känns realistisk och Moberg är en kunnig och påläst författare. Trots att replikerna är på dialekt är den lättläst. Det är väldigt lätt att leva sig in i boken och skratta, gråta och lida med karaktärerna. Allt känns: örfilarna, sjösjukan, den dåliga luften i båten, skräcken för att drunkna, lössen som biter, hungern och lukten av skämd mat.
Betyg 5
2005-10-09 22:39
En klassiker, med rätta. Och inte svårlästa heller! Alla böckerna i serien är mycket fina och läsvärda.
Betyg 4
2005-10-14 10:51
utandrarna är utan tvekan den sämsta boken jag läst...Såååå tråkig...jag varnar folk för boken...LÄS INTE DEN!....Den suger hårt..
BETYG : - 1000 miljoner
2005-12-09 23:31
Mycket bra bok och ett stycke svensk historia. I boken får man följa Karl Oskar och Kristina som lämnar Sverige för att aldrig mera återvända... Boken ger både utrymme för skratt och gråt och är en av våra stora klassiker!
Betyg 5
2005-12-10 09:43
Ett mäservärk i fyra delar. Romanerna fångar läsaren direkt och tar en med sig till det sorgsna, men ändå hoppingivande slutet. När man läst denna romanserie kan man hoppa över historieundervisningen om emigrationen i skolan. Historia som litteratur, kort och gott.
Betyg 5
2005-12-12 18:44
Tyckte ibland att boken kunde bli lite långsam, men detta är en bok som alla bör läsa. Den får en femma för språket och för att den är så viktig som "historiebok". En svensk kulturskatt. Det skär i hjärtat flera gånger och man lider med Karl Oskar och Kristina.
Betyg 5
2006-02-04 11:47
ett av de stora mästerverken
Betyg 4
2006-02-15 11:17
Det här är mästerligt!
Betyg 5
2006-03-22 21:16
Utvandrarna: I en liten socken, i Småland, under 1840-talet bor
Karl Oskar och hans fru Kristina.

Karl Oskar och Kristina möttes för första gången på en sjukmottagning som ägdes av en gammal gumma som läkte med hjälp av örter. Kristina kom dit p.g.a att hon hade trillat av sin gunga som hon hade satt upp på sin bakgård. Hon var väldigt
barnslig av sig men mogen till utseendet. Dom träffades bara några
gånger till innan Karl Oskar friade till henne men det blev inget av det då
ty dom inte hade någonstans att bo eller inget att försörja sig på. Men när sedan Karl Oskar fick ärva sin fars Nils Jakobs Sons gård, så kunde dom gifta sig.

Hans far hade nämligen skadat sig när han var ute och rensade sin
åker ifrån sten så hade en riktig bumling rullat över hans ben och han
skulle nu få gå med kryckor resten av sitt liv.

Karl Oskar och Kristina
flyttade in i Korpamoen som gården hette. Nils och hans fru Märta
bodde fortfarande kvar med sina två andra barn Lydia som var 14 år
gammal och Robert somvar den andre sonen. Karl skulle nu börja sitt liv som bonde.
Hans första bondeår blev ett bra år men det skulle bli det första och
sista bra året för honom som bonde i Sverige. Under dom dåliga skördarna så var man tvungen att skicka iväg sin lille dräng ”Robert” som nu var 14 år gammal.
Han skulle tjäna hos den rike bonden på Nybacken. Här skulle han nu jobba
i minst ett år. Han träffade där en ny kompis som hette Arvid. Dom delade
rum och dom började båda drömma och prata med varandra om den Nya Världen.
Robert hade fått en bok av sin lärare om den Nya världen som han och Arvid
brukade titta i.

När han en dag hade blivit tagen på bar gärning när han satt och
latade sig i en grop som han skulle gräva och fick en redig smäll av sin bonde.
Smällen träffade rakt på örat och det brusade och pep i det väldigt högt.
Detta var ännu en livsskada som en i familjen Nilsanäsa skulle få leva med.
Nu snurrade tanken om Amerika ännu mer i huvudet.
Där hade ingen bonde någon rätt att slå sina drängar. När han sedan fått ännu mer stryk en dag så smet han.

Han åkte hem till Karl Oskar och hans familj som höll med om att han inte skulle behöva gå tillbaka dit där någon slår en.
Karl Oskar gick dit dan efter och läxade upp bonden. Men bonden ville fortfarande ha tillbaka sin dräng som han hade betalat för Så han skickade efter länsman.
Nu var Robert tvungen att smita till några släktingar till Kristina.

När han sedan kom tillbaka efter ett tag när det hade lugnat ner sig lite så satte han sig ner och pratade med Karl Oskar. Han ville ha ut sin del av pengarna på gården. Han sa att han ville ha dom till sin resa. Han skulle åka över oceanen till den Nya Världen ”Amerika” och bygga upp en egen gård. En dag bestämmer sig familjen för att flytta till Amerika för att dom har det så fattigt och dom tror på ett bättre och rikare liv i Amerika. Till en början är det bara familjen Nilsson som ska åka, men ju längre tiden går bestämmer sig fler familjer att följa med... späänande... och läsa Invandrarna också. Dessutom alla andra böcker Vilhelm Moberg har skrivit.

Betyg 4
2006-04-14 17:30
En helt magisk bok i mitt tycke. Samtidigt tycker jag att del 3 - Nybyggarna är ännu vassare men om det är några böcker man ska läsa i Sverige så måste det vara dessa. Att Moberg dessutom verkar vara en riktigt hyvens man gör det inte sämre, kolla www.vilhelmmoberg.com
Om du inte har, köp och läs genast!
Betyg 5
2006-04-27 09:29
Tjaa , jag älskar denna boken asså.. ! Den var såå in i helvetes bra.. ! LOVAR!
Betyg 5
2006-04-27 21:04
Gripande och verklighetstrogen skildring om ett bondfolks livsöden under 1800-talets mitt. Historien handlar om ett bondfolk i en småländsk by och deras vardagliga kamp för bröd på bordet och deras tro, hopp och kärlek.
Karl-Oskar Nilsson är 25 år när han tar över gården efter sin utslitna far. Han gifter sig snart med den några år yngre Kristina från grannsocknen. De sliter hårt för att förkovra sig och skörda mat åt familjen, med barn och utslitna föräldrar. Jorden är stenig och ofruktsam. Dessutom är vädret ogynnsamt många gånger under deras första år. Trots sitt hårda slit går det snarare bakåt än framåt. Kristina ber till Gud om hjälp medan Karl-Oskar tror mer på människans egen förmåga.
Karl-Oskars tio år yngre bror tjänar dräng på en gård i närheten, men är olik sin bror när det gäller arbetsvillighet. Han är en drömmare som vantrivs med livet som dräng. Han föredrar böckernas värld eller att ligga under en ek i hagen och filosofera. Han drömmer om ett liv utan husbönder och plikter. En bondgård är ingen plats för en drömmare och den malplacerade Robert får stryk av bonden som kallar Robert lat. Han drivs till slut att söka lyckan i Nord-Amerika som viskar löften om grönare ängar. Han får med sig den andra drängen( den godtrogne Arvid) på detta vådliga företag. Den hösten bestämmer de sig för att rymma till våren; bort från det gamla till något nytt.
När Robert försiktigt yppar denna sin hemlighet för sin broder, överraskar de varandra. Karl-Oskar avslöjar upprymd att han gått i samma tankar själv efter de tunga, ofruktsamma åren. de förenas i broderlig samhörighet. Snart är de i full gång med att planera för utvandringen.
När de ger sig av till Amerika-skeppet i Karlshamn kommande vår, får de sällskap av några familjer från trakten som av olika anledningar, med sin egen historia, flyr det gamla för det nya. De är de första utvandrarna från sin bygd...
Betyg 5
2006-05-19 16:22
En välskriven klassiker som beskriver förhållandena ombord på de tidiga amerikabåtarna. Allmänbildning, historielektion och njutning allt i ett!
Betyg 5
2006-09-01 08:54
Jag har länge tvekat om jag skulle ge mig på Mobergs Utvandrarserie. Men nu har jag läst den första delen, och jag ångrar inget! Jag hade faktiskt förväntat mig en gammalmodig, språkligt tung och politiskt korrekt berättelse, men jag bedrog mig. Den kom ut 1949 (!) och känns fantastiskt modern. Visst en och annan gammal formulering finns, men det blir aldrig tungt.
Och handlingen skrider fram i mycket rask takt, det var ytterligare en positiv överraskning. Klart att vissa avsnitt i beskrivningen av överfarten på båten blir långsam... Men är det slumpen eller är det ett stilgrepp? Klart att det var obegripligt långtråkigt och långsamt ombord på den lilla briggen som guppade över Atlanten i tio långa veckor! Som läsare kände man ju nästan samma lättnad som makarna Nilsson när de äntligen nådde New York.

"Utvandrarna" är en roman som beskriver en viktg del av svensk historia och den håller för läsning i ytterligara några årtionden (eller längre).
Betyg 5
2006-11-17 00:57
Det som jag tycker gör Moberg så speciell är att går rakt på sak, är realistisk. Man får snabbt grepp på personerna i boken och hur dom känner det, trots att han egentligen inte beskriver känslorna ingående. Det är säkert inte lätt att skriva en sån här intressant bok med den typ av språk han använder.

Det är nästan FÖR bra.
Betyg 5
2006-12-05 23:17
Bra!
Betyg 4
2006-12-26 20:59
Detta har varit en av mina stora läsupplevelser, en storslagen berättelse som levandegör personerna och deras öden på ett fantastiskt sätt. Tänk att lämna allt man har kärt för att ge sig iväg till ett okänt land så lång borta och veta att man aldrig kommer hem igen! Jag är imponerad över Mobergs förmåga att skildra kvinnorna i sina böcker. Att en man kan beskriva en kvinnar tankar och känslor så som han gör är en bedrift i sig själv. Det finns mycket som berör i den här berättelsen. När jag kom till Roberts död, grät jag och det hör verkligen inte till vanligheterna att jag lever mig så in i en bok. Utan tvekan är detta nittonhundratalets största epos.
Betyg 5
2007-01-16 19:19
fy fan va tråkig läsning
Betyg 1
2007-03-09 21:59
Wow den här serien är verkligen läsvärd!

Hörde sången (Jättebra!) och fick reda på att det fanns böcker. Glömde om halvt bort det tills jag av en slump råkade få syn på dom i skolbiblioteket.
Gissa om jag lånade dom!

Utvandrar-serien överträffade alla mina förväntningar.
Moberg skrev böckerna på ett sätt som gör att man fastnar direkt, och vissa scener sätter sig verkligen fast och berör.

Mycket intressant läsning, läs den!

Vad om inte en 5:a?
Betyg 5
2007-04-12 20:21
En helt underbar bok. Språket är bara det en upplevelse. En av de bästa sv enska romanerna. En bit historia om 1800-talets fattig sverige.
Betyg 5
2007-04-28 10:52
Karl-Oskar Nilsson gifter sig med sin Kristina och köper ut sina syskon från fädernegården för att driva sitt eget hemman. Men missväxt leder efter fyra svåra år till att yngsta dottern dör och idén som Karl-Oskar haft så länge får till slut gehör från hustrun. De ska sälja allt och unvandra till Amerika.
Våren 1850 stiger Karl-Oskar med familj ombord på atlantseglaren "Charlotta" tillsammans med 11 andra utvandrare från hemsocken och påbörjar sina långa resa.

Vilhelm Moberg har med sitt epos - sina böcker om utvandrarna - levandegjort och förevigat en mycket händelserik del av Sveriges historia - då nästan en tredjedel av landets befolkning under 90 år emigrerade till det nya landet i väster.
Mobergs första bok om utvandrarna känns djupt genuin och äkta, Utvandrarnas naivitet inför det främmande och nya känns rörande mitt i allt elände de lämnar och allt elände de åker till.
Samtidigt är det sådana som Karl-Oskar, och hans yngre bror Robert, som jag föreställer mig utgjorde grunden till strofen i USA.s nationalsång: "the land of the free and the home of the brave".
För de som var redo att lämna all trygghet för att ge sig iväg helt utan garantier, var de modiga och frihetströstande.
Dock nämner inte den nämnda strofen dem som Moberg nästan berättar mest om i sina böcker: "The loving and devoted". Hustru och familj till de modiga och frihetstörstande. Som av kärlek och trogenhet följde med och lämnade allt bakom sig - trots att hemlängtan och ständig oro och rädsla ansatte dem.

Per Sjöstrand, som läst in serien om utvandrarna på ljudbok, är på alla sätt utmärkt. Han har en lugn och trygg röst som han kan förmedla både intensitet och dialekt med, utan att det på något sätt känns för mycket. Med stor skicklighet förmedlar han den gamla småländskan som steg för steg blandas upp med engelska uttryck och moderniseras med integrationen i det nya landet.
Betyg 4
2007-05-23 16:15
Absolut en av de bästa böcker jag någonsin läst, både som 16-åring och nu som 50+
Betyg 5
2007-06-13 19:06
Bra
Betyg 4
2007-06-28 12:31
En början som är mycket tung, så man orkar knappt fortsätta.
Betyg 2
2007-09-05 12:42
Tvingades se filmen i skolan, hade sedan högläsning ur boken. Jag orkar helt enkelt inte med Moberg, jag brukar tycka om liknande verk, men både boken och handlingen verkade oerhört "svårtuggad". Nu har jag ju inte läst hela boken, men efter den svåra filmen och det höglästa första kapitlet har jag inga planer på att läsa den heller... Men den har säkert sina moment, då många älskar Moberg...
2007-10-06 19:46
JAAAAAAAAA! det började med musiken till musikalen, och det slutade med filmen! Jag älskade den! Jag gjorde till och med en säng åt den! När jag känner mig ledsen ibland tar jag fram den och skummar igenom vissa sidor med min favoritkaraktär Robert! Jag blev praktiskt taget kär i Robert :P
Betyg 5
2007-12-03 18:35
en hemsk och vacker historia som kanske borde skrivas om så att inte bara litterära veteraner orkar ta sig igenom den. Den är mycket bra och det känns sorgligt att inte alla kan få ta del av den.
Betyg 4
2008-04-09 04:24
Det är jobbigt att komma in i boken, jag har aldrig gillat att läsa talspråk och dialekter, men historien är rik och en viktig del i Sveriges historia. Man kan känna med personerna. Läsvärd som kultbok/klassiker och som historiebok.
Betyg 3
2008-07-07 16:26
En riktig klassiker minst sagt. Den lever upp till sitt rykte, och förmedlar både historia och spänning. Det är lite synd att Moberg förknippas med något man måste läsa i skolan, vilket nog avskräcker många från att läsa hans böcker i vuxen ålder. Språket och historian tilltalade inte mig när jag var 15 år, men när jag läste boken i vuxen ålder för ett par år sedan blev jag grymt överaskad och tagen av den här serien.
Betyg 5
2008-12-04 01:50
Många år sedan jag läste denna.
Den tillhör liksom allmänbildningen.
Läs den!
Betyg 4
2009-01-28 06:43
bra bok men en fråga vad säger Karl Oskar till Kristina i filmen när hon talar om att hon är gravid.Har funderat länge men kan inte komma på vet någon (han har ett uttryck som han säger)
Betyg 4
2009-04-01 11:21
En episk berättelse om bland de första som utvandrar till USA från Sverige. En starkare person än Karl Oscar, med sin envishet och framåtanda, är svårt hitta.

Lika aktuell då, som idag. Tankarna om att åka ifrån krigshärjade länder och känslorna på resan till ett nytt land är de samma.

Ett citat som föll mig i tycke: "Det är bara mesiga hundar som springer omkring och lapar beröm och vill bli kliade i nacken. Jag får väl klia mig själv när jag behöver" (Karl Oscar)
Betyg 4
2009-04-26 18:54
Ser rätt tunga ut men jag är jätteglad att jag läste dem! Helt fantastiska böcker!
Betyg 5
2009-07-10 00:11
Talspråket är underbart i denna bok. vad sägs till exempel om "driver du spektakel med mig?" ?!! mkt underhållande skildring av utvandringen till nordamerika. berättelsen är skriven på 'vanlig' svenska, men alla dialoger är skrivna på talspråk, ett talspråk som är synnerligen roande.
Betyg 4
2010-01-16 09:14
Ett mästerverk.
Betyg 4
2010-05-07 18:02
Serien om utvandrarna (4 böcker allt som allt) är de bästa böcker jag någonsin har läst. Utvandrarna är den första i serien. Karl Oskar och hans familj lämnar tillsammans med en grupp andra människor från sin bygd Sverige för att börja ett nytt liv i Amerika. Alla strapatser de råkar ut för från sjukdomar till indiananfall är så målande beskrivna och så fängslande att läsa att det är svårt att lägga böckerna ifrån sig.
Betyg 5
2010-05-14 09:39
Fantastiskt bok! Hade höga förväntningar på den men jag hade aldrig kunnat tro att den var så här bra. Den har allt en riktigt bra bok ska ha. Den är sorglig, lärorik, spännande och ibland till och med rolig. Målande språk utan onödiga detaljer. Genomtänkta personbeskrivningar. Boken passar alla åldrar. Självklart ska jag läsa de andra böckerna också, men tyvärr har jag lite annat jag måste läsa först.

Rekommenderar verkligen den här boken!
Betyg 5
2010-07-01 21:55
Mobergs svit om Karl Oskar och Kristina är helt enkelt ett MÄSTERVERK!
Betyg 5
2010-10-10 13:57
Instämmer med föregående talare!!
Betyg 5
2010-10-21 11:01
Det tog mig lång tid att först påbörja Mobergs utvandrarsvit. Faktiskt även lång tid att läsa igenom alla de böcker som ingår i den. Det är ett viktigt kapitel ur vår egen historiebok som han tar sig an. Och han går verkligen på djupet när han omvandlar det till skönlitteratur. Denna korta kommentar gäller inte bara den första delen, utan minst lika mycket de andra tre. Samma sak gäller mitt betyg. Att upprepa samma kommentar tre gånger känns enbart tjatigt från min sida.
Betyg 3
2011-01-28 14:29
Har precis läst om utvandrarna och kom faktiskt ihåg den som bättre. Lite träig på sina ställen så att man håller på att somna. Ibland hände något roligt men man fick vänta länge på det, ingen page-turner alltså. Hade också varit roligare om den utspelade sig i nutid, man kan inte relatera till den här tiden. Boken var fint skriven och ganska så finurlig på sina ställen men det blir inget toppbetyg.

Har svårt att förstå varför det har blivit en svensk klassiker. Den är ju helt okej men knappast felfri. Det kan i och för sig bero på att det inte skrevs så många böcker förr.
Betyg 2
2011-04-09 15:47
Första gången jag läste Vilhelm Mobergs Utvandrarna var när jag var 14 år och skulle göra en bokrecension. Jag kommer ihåg att jag tyckte att boken var riktigt urusel; språket var svårt, historien inte särskilt intressant och för mycket prat om gud (även vid 14 års ålder var jag starkt emot tanken om gud). Det är konstigt hur ens uppfattning kan ändras så drastiskt på endast ett par år. Idag tycker jag att det är en av de bättre böcker jag har läst.

Språket är visserligen gammalt men det är inte längre något som jag anser vara negativt. Det är också intressant att läsa om Kristina och Karl Oskar då deras vardag varit verkligenheten för många av våra nu bortgångna släktingar. Att bestämma sig för att lämna Sverige, sälja bort sina ägodelar, lämna den enda trygghet i vardagen man kännt, ta med sina barn över havet för att söka lyckan i en annan världsdel kräver idag mycket mod. Jag kan bara tänka mig hur svårt ett sådant beslut måste ha varit åren 1850. Jag tycker därför att boken inte förtjänar mindre än en femma!
Betyg 5
2011-07-12 22:17
Boken är helt okej men har svårt att förstå att det blivit en klassiker. Den känns faktiskt rätt gammalmodig idag. Jag gillar böcker om människor i gamla tider men den här boken är rätt tjatig, det finns en gräns för hur många gånger man orkar läsa "jordens folk vilse på den stora oceanien".
Betyg 3
2012-03-27 08:28
Helt fantastisk skildring som fortfarande är aktuell. Jättevackert språk, fängslande läsning och särskilt bra som talbok. Moberg var en riktig människokännare - tänker snart lägga händerna på uppföljaren.
Betyg 5
2014-03-27 13:58
Anledningen till att det inte blev en femma var att själva stycket om båtfärden var ungefär lika långtråkig som jag antar själva båtfärden var.
Betyg 4
2014-05-20 22:18
Mycket läsvärt och lärorikt.

Fantastisk litteratur.
Betyg 5
2015-10-08 18:00
Vilhelm Moberg har lyckats bra med att skapa en intressant berättelse om och kring en av de mest hårda tiderna i Sveriges historia. Min recension och mitt betyg är inte enbart baserad på denna första del i serien. De gäller precis alla fyra delarna.
Betyg 4
2017-11-24 13:55
Ett bokverk som man bara måste ha läst. Vilhelm Moberg berättar intressant och levande om människorna som utvandrade till Amerika.
Betyg 5
2018-05-11 18:51
Moberg skriver på ett sätt som verkligen fångar tidens anda utan att för den sakens skull förta berättelsens driv. Karaktärerna är levande, språket målande och närmast poetiskt och på köpet lär man sig också mycket om det gamla Sverige och om den stora svenska utvandringen till Nordamerika.
Betyg 4
2019-02-27 11:03
Jag har länge velat läsa utvandrarna då den haft så bra betyg och dessutom är en klassiker. Jag tyckte den var färgstark och beskrivande, dock kunde den bli lite enträgen då mycket saker upprepade sig.
Språket i boken uppskattades mycket. Den gamla småländskan och förglömda ord fick det hela att kännas verkligt efter bokens tidsepok.
Sedan blev jag imponerad och fick en tankeställare hur man på den tiden uppskattade saker mer. En resa över till Amerika var en stor livsupplevelse, som man idag i många fall kan ta för givet. Och som därigenom kanske inte uppskattas lika mycket. Allting uppskattades lite mer eftersom man fick kämpa varje dag för sin överlevnad.
Utvandrarna är enligt mig en lärorik bok om vårt lands historia. Sverige har inte alltid haft det så bra som vi ofta tror.
En läsvärd bok, ser fram emot att läsa om Karl Oskar och hans familj i uppföljande bok. Värd en 4 av mig då den som sagt kunde bli lite seg att läsa ibland.
Betyg 4



Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Utvandrarna
Liknande böcker:
Livet på landet
 F. Reuter
En färd till Indien
 E. Forster
Bartolomeinatten
 P. Merimée
Om friheten
 J. Stuart Mill
Mina universitet
 M. Gorkij
Ute i världen
 M. Gorkij
Stigfinnaren
 J. Cooper