Demian är berättelsen som den unge Eric Sinclairs ungdom och ungdomliga våndor. Temat känns väl igen från de andra böcker som jag läst av Hesse; den splittrade och dualistiska personligheten och slitningarna mellan två världar – den sedliga och den syndiga.
Demian kan sägas vara en sammansmältning av å ena sidan Siddhartha, å andra sidan Stäppvargen. Var jag menar med detta är att Demian dels handlar om en ung individs uppväxt och plågsamma väg mot självförverkligande, detta motiv är snarlikt det som framställs i Siddhartha, dels om slitningarna mellan själs- och driftliv – ett tema som återfinns framförallt i Stäppvargen. Romanen utspelar sig, i likhet med Stäppvargen, i författarens nutid. Av detta skulle man kunna förledas att tro att Demian är ett riktigt mästerverk, ett mästerverk som innehållsmässigt sammanför Siddhartha med Stäppvargen. Så är dock inte fallet. Jag tycker istället att Demian är den klart svagaste av dessa tre romaner. Personerna i boken känns overkliga, och framförallt overkligt skarpsinniga för sin ringa ålder. Därtill tycker jag att många av dialogerna gränsar till pretentiöst nonsens. Oaktat dessa stora brister tycker jag dock att roman har vissa förtjänster – vissa passager och tankestråk är tänkvärda och kritiken mot kristendomens självblid känns klok och nyanserad.
Fortsättningsvis märks det tydligt att författaren Paulo Coelho tagit djupa intryck av denna roman, eller kan en likhet som denna verkligen vara endast tillfällig:
Hesse i Demian (1925):
”Om ett djur eller människa riktar hela sin uppmärksamhet och hela sin vilja på en bestämd sak, då uppnår man den också”.
Coelho i Alkemisten (1988):
”När du verkligen vill någonting verkar hela universum för att du ska få din önskan uppfylld.”
Denna människosyn tycker jag förvisso är fullkomligt vedervärdig (för närmare förklaring se min recension av Alkemisten) men Hesse försöker åtminstone utveckla denna tankegång och förklara dess innebörd, och det gör att det blir lättare att godta tankegången (även om jag personligen motsätter mig den). Sammanfattningsvis blev jag storligen besviken på denna roman, jag hade väntat mig mer… särskilt som författaren heter Hermann Hesse.