Det okända, övernaturliga fenomen från Sverige och världen, Clas Svahn.
Bokförlaget Semic 2006
Vi människor vill gärna ha en förklaring till inträffanden, vi vill förstå våra förfäder, vi vill förstå världen och universum. Vi ska aldrig sluta fråga, vi ska vara nyfikna. En som inte slutat vara nyfiken är författaren till denna bok Clas Svahn.
Sedan tonåren har Clas varit intresserad av UFON och läst mycket i ämnet. Han förstod redan tidigt att för att få reda på mer så måste han ge sig ut och prata med observatörerna, men även att man måste lära sig tänka kritiskt.
Svahn skriver att det går en knivskarp gräns mellan dem som säger att det finns övernaturliga fenomen och dem som bestämt förnekar att det är så. Istället för att vara öppna och lyssna på varandra så uppstår pajkastning, vilket är tråkigt. Själv befinner han sig någonstans mitt emellan och tycker att alla fenomen, hur märkliga de än kan tyckas, ska undersökas och tas på allvar och samtidigt ifrågasättas. Bra inställning tycker jag.
Vi får följa med på spökjakt, höra om, folktro, slumpens skördar, ufofenomen, månlandningar, farliga stenar, mirakel, pyramidernas uppbyggnad och en man före sin tid. Det är ett axplock av allt som boken innehåller. Clas pratar med människor som upplevt oförklarliga saker, en del går att förklara, andra inte.
Svahn har bl.a. träffat Edgar Mitchell den 6:e mannen av 12 som gått på månen. På hemfärden från månen berättar Ed att han kände en samhörighet med kosmos inom sig, ”en känsla av extas, välsignelse och glädje”. Han fick många existentiella funderingar efteråt, ja vem skulle inte få det. Han gick också ut med att försvaret hade tagit hand om kraschade flygande tefat och besättning, (Roswellkraschen).
En annan intressant man är Henry Kjellson en svensk flygingenjör som hade många funderingar bl.a. på pyramidernas uppbyggnad, hur och vad de hade använt vid byggandet. Han menade att det inte var möjligt med handkraft, utan trodde på en högteknologi som hade funnits men gått under. Henry lärde sig hebreiska för att kunna läsa bibeln på originalspråk och då för att förstå vad det egentligen stod, och fann då att översättningen på många ställen var feltolkad. Han fick t.ex. en annan bild av hur det gick till när Jerikos murar föll, Josuas spioner placerade ut ett stubinsnöre som en sköka vid namn Rahab skulle dra i när hon hörde trumpetsignalen. Det gjorde hon tydligen?
Det här är en rolig och samtidigt intressant bok, man får tro vad man vill om det man läser. Författaren försöker lyssna och tolka människors upplevelser, han gör det med respekt, samtidigt som han håller en lättsam ton i berättandet. Det jag får med mig är att alla åsikter är värda att lyssna på, men för den skull behöver man inte tro på allt man hör.