Sverige 1953, en polioepidemi har drabbat landet och det ställer höga krav på sjukvården. Även sjuksköterskeelever får hoppa in och praktisera och tvingas se hur unga friska människor blir förlamade för livet eller dör. Men berättelsen utspelas inte bara på lasarettet i den fiktiva orten Ekstad, vi för följa läkarna, sköterskorna och deras familjer plus andra livsöden i staden. Boken är den första delen i en romansvit om livet i en småstad på 50-talet, beskriven med ett stort mått av tidsfärg och nostalgi.
Det här är inte en bok i min smak, pratig, omständlig och med ett myller av personer. Boken inleds med en personlista på flera sidor, redan där ringer varningsklockorna. Det hade varit bättre att introducera vissa personer lite senare i sviten, det hade underlättat för läsaren. Men författaren är så ivrig att hon gapar över allt på en gång. Språket är enkelt och påminner om det i en veckotidningsnovell och berättelsen känns bitvis väldigt banal, för att inte säga tråkig.
Boken styrka och när det bränner till för läsaren är den initierade skildringen av sjukdomen polio och de skrämmande följder den får för de sjuka. Jag är gammal nog för att minnas polio även fast vaccinet var utvecklat när jag började skolan. Men även jag blev förfärad över symptomen och att även äldre människor drabbades och dog. På min tid kallades sjukdomen för barnförlamning men här är det mest vuxna som råkar illa ut.
Boken är som sagt första delen i en serie och är därmed lite av en introduktion, det kan förklara det låga och pratiga tempot och att det inte händer så mycket. Men jag stannar här, kommer inte att läsa de andra delarna. Berättelse om sjukdomar är inget för en hyopkondriker som mig...