Hjärnrevolutionen, Johan Norberg. Natur & Kultur 2012
”Varför din intelligens påverkar allt du gör – och allt du gör påverkar din intelligens.”
Vad är då intelligens? ”Det är förmågan att ta till sig kunskap och använda den som finns. Det handlar om logiskt tänkande, problemlösning, beslutskapacitet och en förmåga att anpassa sig efter omgivningen”. Så skriver Johan Norberg i sin mycket tankeväckande bok om hjärnan. Med andra ord, vi kan ha hur mycket kunskap som helst, men om vi inte kan använda den så är den inte till så mycket nytta.
Jag ska försöka sammanfatta hur Johan beskriver vår hjärnaktivitet. Vi har ca hundra miljarder hjärnceller, s.k. neuroner, var och en består av en cellkärna (våra små grå), de innehåller vår genetiska information. De kommunicerar genom att skicka ut information som en kort elektrisk puls. Våra axoner (vita ledningar) agerar som sändebud som formar om meddelandet till en kemisk substans som i sin tur tas emot av dendriter, som är ett slags nervtrådar. Det mikroskopiska mellanrum som bildas kallas synaps. Här skapas kommunikationer som förstärks, försvagas eller försvinner beroende på vad vi gör. Ju oftare det skickas signaler samtidigt ju mer bygger vi ut vår hjärna, som en karta. Johan liknar vår hjärna med en dator och internet.
Genom intelligenttester har man sett att vårt IQ ökar över tid, det är främst det abstrakta tänkandet vi blir bättre på. Vår hjärna har helt enkelt blivit tränad på att hantera komplexitet, det har blivit fler yrken där vi arbetar mer med hjärnan än händerna. Det behöver inte betyda att våra förfäder var svagbegåvade, utan att de var formade i den värld de levde i, där de mer hanterade konkreta och hantverksmässiga uppgifter.
Det stora budskapet i Johans bok är att vi kan påverka vår hjärna, ju mer vi använder den desto fler förbindelser skapar vi. Vi har tidigare trott att hjärnan var som den var, att alla hjärnceller var på plats och hade sin särskilda uppgift. I stället är det så att vi bygger om vår hjärna hela tiden, allt vi gör påverkar den ständigt. Så för att hålla hjärnan i trim så måste vi använda den och träna den. Några råd är, sluta aldrig att lära dig nya saker och när du känner dig nöjd, lär dig lite till. Goda samtal, kulturupplevelser, resor, bra livsmiljö och helst en partner som är smartare än dig själv! Men sist och inte minst ut och jogga eller utför någon annan träning, för motion gör oss mer mottagliga för inlärning. Men en fördel är då att hitta en motionsform man trivs med.
Jag blir verkligen mycket inspirerad och upplyft av det Johan skriver och de många intressanta exemplen han tar upp, t.ex. på hur skadade människor kan bygga om sin hjärna eller hur taxichaufförerna i London har byggt ”ut” sin hjärna, han tar upp problemen i dagens skola, där alla helst ska stöpas i samma mall. Det finns barn som behöver extra hjälp och det förstår man, men det finns också barn som är högbegåvade, de kanske hinner tröttna på vägen och tappas bort. Jag tycker personligen att det är farligt med normer, de kan hindra individen att utvecklas i sin egen takt och att få vara den man är.
Vi ska inte haka upp oss för mycket på IQ-tester menar författaren, för det är egentligen själva livet som är det bästa intelligenttestet. Ibland kan t. o. m. vara en nackdel att vara för intelligent. Intelligenta har oftare svårare att tänka utanför ”boxen” och är på det viset mindre kreativa och dessutom har de inte alltid rätt, bara lättare att argumentera för sin åsikt.
Det här är en otroligt intressant bok av en mycket intressant och klok man och det finns så mycket att ösa ur här och Norberg är som alltid en skicklig pedagog som lotsar läsaren. Jag tror att han skulle kunna skriva om vad som helst och få det intressant. Läs den!!