Lång väg till frihet
”Lång väg till frihet” är en spännande berättelse med verklighetsförankring i Lettland efter andra världskriget då Sovjetkommunismen slagit sina vassa klor i det lilla landet. Pastorn Hugo M. Grivans familj lyckades fly till Sverige medan Grivan själv blev kvar i landet.
Han fängslades två gånger för anti-sovjetisk verksamhet. Första gången anklagades han för att tillåta sin församling att sjunga en fascisthymn. Fascisthymn är sovjetiska för den lettiska nationalsången. Andra gången han fängslades berodde det på en uppsats om kristendomsförföljelserna i det gamla Rom. Kommunisterna tog illa vid sig av uppsatsen eftersom de tolkade romarna som en kod för Sovjet.
Pastor Grivans fick sammanlagt sitta 16 år i sovjetiska läger - gulagarkipelagen. Trots detta glömde han aldrig bort sina nära och kära som utvandrat till Sverige. I mars 1977 fick han äntligen förenas med sin familj. Tyvärr hade en av hans söner gått bort.
Andres Küng har illustrerat ett öde som var bortglömt i dåtidens Sverige då Baltikum, enligt eliten, inte var ockuperat. I boken framgår med all önskvärd tydlighet hur lättlurade svenska politiker och biskopar mm. var som trodde på allt de fick höra och se när de besökte Baltikum. Religionsfriheten var fullständigt avskuren och kyrkorna agerade enbart marionetter åt Sovjetkommunisterna. Istället för att krossa kyrkorna helt och hållet och därmed få en stark opinion emot sig valde kommunisterna att skapa en illusion av självständighet för kristna församlingar. De som avvek från Sovjets direktiv råkade förr eller senare illa ut.
En viktig läsning för oss svenskar som med vår självgoda moralism och historielöshet har ringa förståelse för Baltikum och övriga Östeuropa.
Küng, Andres: Lång väg till frihet, Libris,1979