Författaren och journalisten Gitta Sereny föddes i Wien 1923 och var redan vid elva års ålder med på ett nazistmöte i Nürnberg. Under andra världskriget tog hon hand om övergivna barn i Frankrike innan hon tvingades fly till USA. Efter kriget arbetade hon för FN med flyktingar i det ockuperade Tyskland, bland annat med att återbörda ariska barn som nazisterna stulit till deras ursprungsfamiljer i östra Europa, vilket beskrivs i ett av de starkaste kapitlen i Tyskt trauma.
I flera decennier har hon sedan skrivit om krigets och Tredje rikets följder, ofta i form av djupgående och närgångna intervjuer och porträtt av kända nazister. Jag är framför allt intresserad av hur människan som individ ger efter för eller står emot ondska, säger hon. Här berättar hon om bland andra Kurt Waldheim, Leni Riefenstahl och ukrainaren John Demjanjuk, som ställdes inför rätta, anklagad för att vara Ivan den förskräcklige från utrotningslägret Treblinka. Även högt uppsatta nazisters barn blir föremål för hennes intresse.
Sereny var den första journalist som blev indragen i publiceringen av Hitlers förfalskade dagböcker och hon lägger fram en alldeles egen förklaring till dem och visar vad som egentligen var avsikten bakom bedrägeriet.