bokrecensioner boktips

Din tjänare hör

Författare: Sara Lidman
Genre: Roman
Utgivningsår: 1977
ISBN: 9100419338


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Trakten är Västerbottens inland, tiden 1878. Lillvattnet - en socken på tvåtusen kvadratkilometer och lika många invånare.
Storsvagåren 1867-68 lever så starkt i folks minne att ordet fattig sällan används. Man säger oftare rik. Exempel på rikedom: mat för dagen; att ha skor på fötterna även sedan tjälen gått ur marken.
Överlevandet blir ett sådant konststycke att de flesta inte hinner känna leda. Gräsets väg genom får och ko till ost och kläder åt människan är förvisso ett mirakel. Utdikning av myrar och sänkning av sjöar är ett sätt att få frodigare gräs. Men detta arbete är så tungt och enformigt att en rasande yngling kan uppleva oönskad släktskap med mullsorken "skovlar växa ut direkt från axlarna"! Dikandet uppmuntras av Staten, ja nästan den enda kontakt som Lillvattnets socken har med "Schwärje" är bidrag till sänkning av sjöar.
Men detta Schwärje har annat att bjuda sina undersåtar om de kräver det? Vår ursinnige Didrik uppsnappar i en tidning dels att järnvägar byggs söderut, dels att Öfvre Norrland inte kan få järnväg emedan man där fått så mycket dikningsbidrag!
Didrik Mårtenson, 21 år vid berättelsens början, beslutar att draga upp "jernbana" från Schwärje till sin hemsocken "som när man hinkar upp ett ämbare vatten till sin käresta".
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Din tjänare hör :
2012-11-10 12:54
Detta är förvisso en intressant historisk skildring om hur livet kunde te sig i Norrlands inland för drygt hundra år sig. Slitigt. Ensamt. Kallt. Lortigt. Och det är intressant. Och Lidmans dialektinspirerade språk är roligt att tränga in i .
Men det går långsamt. Alltför långsamt för att jag ska tycka det är riktigt bra. Ändå kommer jag läsa resten av böckerna i serien.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Din tjänare hör
Liknande böcker:
Skilsmässan
 M. Herngren
Bytet
 D. Hoh
Tiden är natt
 L. Petrusjevskaja
Swede
 P. Wolff
Penetrering
 U. Drougge
Familjehemligheter
 S. O´Flanagan
Veka livet
 A. Wahlgren Feldt