Som forskare i genetik har Lykke kontroll. Hon kategoriserar, organiserar, ställer frågorna, söker svaren. Men när hon blir utvald att delta i ett fint EU-projekt och trakasseras av en manlig kollega rämnar plötsligt hennes ordnade tillvaro.
Av en tillfällighet får hon höra talas om en dagbok, skriven av hermafroditen Herculine Barbin, och driven av känslor hon inte förstår reser hon till Paris. Där läser hon om Herculine, som uppfostrades till kvinna men som i tjugoårsåldern befanns vara man. En människa som levde på 1800-talet men vars situation på flera sätt liknar hennes egen.
Efterhand blir Lykkes bortträngda minnen tydligare. Där finns klasskamraternas blickar, de välmenande föräldrarnas hummanden, läkarnas vita rockar, skammen och utanförskapet. Och med Herculine som följeslagare tar hon de första trevande stegen på väg mot en osäker destination.
Det som ögat ser är en stark och mycket stilsäker debut. Det är en roman om identitet, om makten och viljan att välja sitt eget liv, om längtan efter kärlek och tillhörighet bortom alla kategorier.