Recension av Annika Filipssons & Karin Wahlöö de Sotos inspirationsbok Född människa
Boken är utgiven på Duo Dito Förlag (2011) och innehåller 98 sidor.
Författare till denna inspirationsbok är två av ETIKetternas manusförfattare: Annika Filipsson och Karin Wahlöö de Soto. Karin är även den som tog initiativ till teatergruppen i början av 2000-talet. Initiativet till boken kom dock från redaktören och bokförläggaren Helena Dahlstrand, som haft förmånen att regissera teatergruppen de senaste två åren och som tycker att konceptet är så bra att det bör spridas även till andra kommuner. Att gruppen hade tioårsjubileum 2011, gör det ännu roligare.
Handling: Detta är en inspirationsbok om Jönköpings teatergrupp ETIKetterna, som firade tio år 2011. Teatergruppen består av personer som har anknytning till kommunens vård och omsorg. Äldreomsorgen, hemtjänsten, psykiatrin, funktionshinder- och individ och familjeomsorgen. Många i teatergruppen är undersköterskor inom dessa områden. Gruppen spelar verklighetsbaserade, dramatiserade scener från sin yrkesvardag. Många scener ger upphov till straka känslor hos publiken och efter en teaterföreställning brukar man ha efterföljande diskussioner med publiken. Boken innehåller också bilder från de tio år som teatergruppen funnits och även texter till olika scener som de spelat upp.
Detta är en mycket viktig bok för alla som jobbar in vård- och omsorg och även anhöriga till de som vistas inom dessa områden. Den är också viktig för de som jobbar inom socialförvaltning och studerar till något inom vården. Jag har själv varit på en föreställning och kände väl igen mig som anhörig till min pappa som bodde på ett äldreboende. De spelar scener om hur det kan gå till inom olika vårdområden, om den stress hemtjänstpersonalen ofta känner och hur slitsamt det kan vara på ett äldreboende och de dåliga med resurser man ofta har när man jobbar inom vården. Ofta allför lite personal och många sjukskrivningar på grund av förslitningsskador. Hur ska man bemöta anhöriga och brukare? Det är inte alltid det lättaste att göra både brukare, chefer, arbetskamrater och anhöriga tillfreds. Jag hoppas att den här välskrivna inspirationsboken upptäcks i flera kommuner och att det bildas många liknande teatergrupper i hela Sverige. Boken är innehållsrik, intressant och välskriven. Den bör läsas av alla inom vård- och omsorg och anhöriga. Och även av dem som går olika former av vårdutbildning.
Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-03-15 (30) http://blogg.passagen.se/krisim