Recension av Krigsbibliotekarien av Sohrab Rahimi
Boken är utgiven på Smockadoll Förlag (2011) och innehåller 120 sidor.
Sohrab Rahimi är född och uppvuxen i Iran, men bor numera i Malmö, Sverige.
Handling: I den här faktaboken berättar Sohrab Rahimi om sina 738 dagar som soldat i kriget mellan Irak och Iran som pågick mellan september 1980 och augusti 19988. Att Sohrab Rahimi frivilligt gjorde militärtjänstgöring var för att kunna få utresetillstånd. Kriget mellan Irak och Irak startades av Saddam Hussein och var helt onödigt. Saddam ville ha en annan gränsdragning mellan länderna, men efter att kriget slutade efter åtta år hade inga ändringar av gränserna dragits. Striderna fördes med luftangrepp, kemiska vapen och ”traditionella” skyttegravstrider. En miljon människor skadades för livet eller dog, de flesta var Iranier.
Boken är uppdelad på faktadelar och dagboksanteckningar. För att orka med soldatlivet samlade Sohrab på sig böcker som han lånade ut till de andra soldaterna. ”Bröderna Karamazov” var den mest populära boken, men också modern persisk litteratur lästes. Det ordnades poesikvällar och Sohrab hade högläsning för soldaterna. Något som inte var populärt bland befälen och Sohrab Rahimin förflyttades ofta på grund av att han förmedlade litteratur. Boken tar även upp händelser om själva kriget och hur livet i strid var, saknaden efter familjen och olika minnen.
En oerhört intressant bok som berörde mig mycket om det onödiga kriget mellan Irak och Iran. Ett krig som varade i hela åtta år 1980-1988 och som Saddam Hussein startade utan någon egentlig anledning. Författaren Sohrab Rahimi berättar kort och koncis om sitt liv som soldat, både med en faktadel och som dagboksanteckningar. Trots att boken är glest skrivet och endast innehåller 120 sidor fick författaren med oerhört mycket fakta och tankar. Det var för mig en givande bok eftersom jag älskar att läsa om Mellanöstern. Även fast jag läst flera böcker om detta krig hade jag ändå stor behållning av denna bok. Den var lättläst och jag fick lära mig ännu mera om kriget och livet som soldat från ett annat perspektiv. Författaren har gestaltat de olika händelserna och miljöerna han berättar om på ett riktigt utomordentligt sätt. Jag hoppas att han skriver flera liknande böcker om sitt liv i Iran och hur han kom till Sverige.
Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-01-23 (6) http://blogg.passagen.se/krisim