Recension av Alexander Motturis roman Diabetikern
Boken är utgiven på Norstedts Förlag (2011) och innehåller 229 sidor.
Alexander Motturi är född 1970, han har bland annat översatt och avhandlat Wittgenstein, skrivit dramatik samt är författare till den uppmärksammade boken Etnotism där ett nytt begrepp för rasismens metamorfos analyseras. Diabetikern är hans romandebut. Källa: Norstedts.
Handling: Den unge mannen som är namnlös berättar i jagform. I denna roman får läsarna honom första gången när han sitter på en vårdcentral i Göteborg. Där får han besked att han drabbats av en kronisk och obotlig sjukdom - Diabetes mellitus typ 1. Den sort man får som ung. Istället för att bli bedrövad och ledsen över att han drabbats av en allvarlig och obotlig sjukdom, blir han förälskad i sin diagnos. Helt plötsligt är han någon. Inte den intetsägande killen med ett grått liv och ett trist arbete på ett kontor. Han tar reda på allt om sin sjukdom och vårdcentralen och apoteken blir lite av hans andra hem. Han berättar om sprutorna han får, tabletterna, kost- och motionsråd med mera. Mannens flickvän Natacha som har ett intressant arbete inom konstvärlden börjar bry sig om honom på ett helt annat sätt. Frågar honom att han tagit sin medicin eller ser till att han äter när han ska. Tillslut får mannen nog, det blir lite för mycket runt omkring honom. När Natacha får ett intressant uppdrag i New York följer mannen med. Där får han ingen uppmärksamhet alls för sin sjukdom. Ingen bryr sig om att han tar sin spruta mitt på gatan. Det känns inte heller bra, när ingen bryr sig, så han söker kontakt med andra som har samma sjukdom. Därför känns det bra när det är dags att återvända till Sverige. Där får han den uppmärksamhet han egentligen vill ha.
En rak och saklig roman om vad det innebär att ha diabetes. Berättarrösten är ganska trist och håller samma stil rakt igenom. Jag kände mig lite trött på att läsa de alltför detaljerade beskrivningarna om sjukdomen och dess hjälpmedel som upprepades hela tiden. Däremot kan boken vara av stort intresse för den som fått diagnosen Diabetes mellitus, eller för någon som har en vän eller nära anhörig som har sjukdomen. Då får man veta en hel del vad man bör tänka på. Och vi andra som inte har diabetes kan känna igen tecken på hur kroppen reagerar om man fått sjukdomen och man behöver söka läkare.
Betyg 3/5 Kristina Simar 2012-01-02 (1) http://blogg.passagen.se/krisim